DOSTÁL, J. Acyklická komunikace po Profinetu mezi měniči Sinamics a PLC řady Simatic S7-1200 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

Diplomant Jiří Dostál si vybral zadání, které přišlo od brněnské pobočky firmy Siemens. Požadavkem zadavatele bylo doplnit komunikační prostředí frekvenčních měničů SINAMICS o nové funkce, které přinesou zákazníkům větší komfort a časovou úsporu programování a uvádění do provozu. Zadání pokládám za nadprůměrně náročné. Diplomant ho splnil díky stylu práce, při které se držel několika aspektů: Pečlivě dodržoval plánované konzultace s vedoucím i konzultantem, postupoval koncepčně a zodpovědně, a od začátku měl jasno, jakým směrem se bude ubírat. Celou dobu řešení práce prokazoval výjimečnou samostatnost jak v postupech práce, tak i ve vlastním řešení. Pokud narazil na problém, řešil ho sám pomocí literatury a konzultanta od firmy Siemens. Projevil velmi dobré teoretické znalosti i velmi dobré praktické a dovednosti při tvorbě příkladové aplikace vyvíjené komunikace. Funkceschopnost této aplikace byla potvrzena konzultantem a je v práci zdokumentována. Diplomant celou dobu pracoval svědomitě a usilovně, což se projevilo efektivním výsledkem. Zadání splnil v plném rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Janda, Karel

Předmětem diplomové práce bylo vytvoření univerzálního funkčního bloku pro vyčítání a zápis parametrů z a do měničů řady Sinamics po komunikační sběrnici Profinet. Jde o poměrně složité zadání již proto, že Profinet je nová technologie, která se v průmyslu ještě nestala běžným standardem a teprve si hledá svoje místo. Student se nespokojil s pouhým splněním zadání jedním způsobem, ale navíc doširoka rozebral možná alternativní řešení a vysvětlil, proč považuje svoje řešení za nejvhodnější. Student projevil vysokou úroveň znalostí vývojového prostředí Step7 zejména programování v jazyce SCL. Dovedu si představit, že za výsledným projektem ve Step7 stojí mnoho hodin studia manuálů a testování. Navíc výsledný funkční blok si určitě nalezne svoje uplatnění v praxi. V úvodu je podrobně rozebrán princip komunikace po síti Profinet. V této souvislosti bych vytknul snad jen až přílišnou koncentraci na řešení jednoho konkrétního výrobce. Určitě by bylo vhodné síť Profinet zařadit do souvislosti s ostatními sítěmi na bázi průmyslového ethernetu. Jazyk diplomové práce je čtivý, práce má dobré logické členění a celkově svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 66327