RŮŽIČKA, J. Návrh a konstrukce audio výkonového zesilovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Brančík, Lubomír

Cílem bakalářské práce byl návrh, simulace a konstrukce audio výkonového zesilovače vybrané třídy pro domácí použití, vč. vhodného korekčního předzesilovače a napájecí jednotky. Zadání projektu lze považovat za splněné. Po poměrně obsáhlém rozboru vlastností jednotlivých tříd byl zvolen koncový zesilovač ve třídě AB řešený na diskrétní úrovni s výkonovými bipolárními tranzistory. Zapojení vychází z citované literatury, které bylo studentem dále modifikováno. Koncový stupeň je doplněn korekčním předzesilovačem, každý z nich pak vlastním napájecím zdrojem, je použit obvod pro opožděné připojení zátěže, uvedeny jsou i návrhové výpočty transformátoru a chladiče koncového stupně. Zesilovač byl úspěšně zkonstruován a proměřen. Simulace koncového stupně v PSpice však nejsou zcela přesné z důvodu použití odlišných modelů tranzistorů. Po formální stránce mám některé výtky, prakticky shodné s výtkami k práci semestrální, tj. ke kvalitě některých obrázků, především v úvodní kap. 2, odkazům na použitou literaturu, jejichž pořadí v textu nekoresponduje s pořadím v seznamu literatury a také odkazům na obrázky v textu (Obr... psáno s velkým "O"). Závěrem chci konstatovat, že student prokázal velmi dobré schopnosti v oblasti návrhu a konstrukce elektronických zařízení, které odpovídající bakalářskému stupni studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Kratochvíl, Tomáš

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací audio výkonového zesilovače ve třídě AB, který je doplněn předzesilovačem s ovládáním hlasitosti, vyvážením kanálů a korekční úpravou přenosové charakteristiky. Návrh zapojení je doplněn napájecím obvodem. Práce má dostatečný rozsah 62 stran. Grafická a formální úroveň práce je až na drobné výjimky na poměrně dobré úrovni. Jednotlivé kapitoly na sebe navazují logicky. Z předložené práce se dá konstatovat, že navržené zapojení vychází z doporučených a publikovaných zapojení, která byla modifikována podle požadavků zadání. Předzesilovač a klasický Baxandallův korekční zesilovač jsou konstruovány pomocí standardních IO. Koncový stupeň obsahuje diskrétní součástkovou základnu a paralelní řazení komplementárních transistorů na výstupu. Vybrané části navržené konstrukce student simuloval v PSpice, navržené zařízení realizoval, oživil a provedl jeho měření. Zadání práce považuji za splněné. Vzhledem ke všem uvedeným předchozím hodnocením doporučuji práci k obhajobě před státní zkušební komisí a navrhuji práci hodnotit stupněm B/82 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 31014