KORNIAK, D. Matematický popis VRB baterie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Radil, Lukáš

Student zpracovával problematiku akumulace elektrické energie se zaměřením na problematiku Vanadiově redoxní baterie (tzv. VRB). První část se zabývá obecným popisem akumulátorů a přihlédnutím k průtočným typům. Oceňuji, že student pracoval zejména s odbornými články světových databází (SCOPUS, ISI aj.). Nicméně teoretickou část mohl zpracovat podrobněji. Vlastní model je vytvořen v novém prostředí (jazyku) Modelica, který je akauzálního typu, konkrétně v MathModelice. Student projevil značnou píli v řešení problematiky v jiných WYSIWYG prostředích (JModelica, OpenModelica). Jeho výsledky s dříve proměřeným článkem korelují. I když by potřebovaly více měřených dat, ty však nebylo možné získat z níže uvedených důvodů. Čtvrtý bod zadání nesplnil z objektivních důvodů. Jednak proto,že VRB článek byl lokalizován mimo budovu, a také nebyl v době psaní DP dostupný zdroj. Proto po domluvě s vedoucím sešlo ze splnění tohoto bodu. Výsledný model může být využit i při další práci. Student chodil pravidelně na konzultace a projevoval zájem o problematiku. Jeho práce a konrétně popis vizuálních prostředí, může být také považována za jakýsi základní exkurz do jazyku Modelica. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm C.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Mastný, Petr

Student v diplomové práci řešil aktuální téma z oblasti akumulace elektrické energie. V průběhu řešení se seznámil s různými principy akumulace, které popsal v úvodní části práce. Hlavní část práce je zaměřena na modelování provozních stavů VRB baterie. Student vytvořil v prostředí Mathmodelica matematický model na základě reálného zařízení. Na základě dostupých informací provedl srovnání matematického modelu s reálnými hodnotami vzešlých z měření na VRB systému. Práce je zpracována na dobré úrovni, ale vykazuje některé drobné nedostatky. V práci se místy vyskytují překlepy, některé věty nedávají z hlediska své skladby smysl, formátování textu je místy odlišné od použitého. Poněkud rušivě působí v českém textu obrázky s anglickými popisky - je však zřejmé, že u některých by byl převod do češtiny nevhodný. Výtku mám také k provedení odkazů na obrázky v textu - není vůbec vhodné pro technickou práci odkazovat způsobem "na obrázku nahoře" nebo "na obrázku dole" - toto je místy matoucí vzhledem ke skutečnosti, že odkazovaný obrázek je na jiné stránce, nebo je jich více za sebou. Jako hlavní přínos vidím sestavení funkčního matematického modelu systému VRB, ketrý lze využít v dalším výzkumu. Zásadní výhradu mám ke kapitole 11 - domnívám se, že bylo minimálně možné alespoň navrhnout technické provedení řídícího a ochraného systému pro VRB baterii. I přes uvedené připomínky doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 66499