MACOSZEK, P. Kogenerační jednotky na rostlinný olej [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Radil, Lukáš

Student se v první části své diplomové práce zabýval využitím a hlavně potenciálem biomasy v ČR s důrazem na zatím opomíjené oleje. V této části kladně hodnotím jeho důsledný přístup k statistickým údajům o spotřebě různých tuků v ČR. V další části se zaměřil na popis konstrukce jednotky, která pracuje na bioolej na FSI VUT v Brně. Zajímavá je část technologie provozu s provozními vlastnostmi motoru spalující bioolej. Hlavním tématem bylo zpracování ekonomiky provozu podobných jednotek, které spotřebovávají upravený bioolej. Tuto část splnil výborně. Zabýval se různými metodami podpor a výkupu el. energie a jeho ekonomická analýza šla místy až hodně do podrobna (např. cenová nabídka na zásobní nádrž). V příloze je názorně ukázána podrobná ekonomická analýza. V závěru se zaměřuje na povinnosti provozovatele KJ z legislativní stránky. Veškeré body zadání splnil a myslím, že práce je přínosná pro část energetiky, která se zabývá tímto novým využitím odpadních bioolejů. Práci hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Baxant, Petr

Předložená diplomová práce je tematický zaměřena do oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla, přičemž jádrem je analýza provozu KJ spalující rostlinný olej. Práce je poměrně obsáhlá, což je dáno uváděním informací, které s diskutovaným tématem souvisejí nepřímo a nemusely být proto uvedeny. Nicméně tato skutečnost nesnižuje hodnotu práce. Samotné téma je velice zajímavé a s praktickým přínosem a z toho důvodu lze práci diplomanta hodnotit jako velice užitečnou. Podařilo se mu shromáždit všechny potřebné údaje k naplnění zadání a bodů osnovy. Velice podrobně je zhodnocena ekonomika provozu KJ v prostorách FSI VUT v Brně. Zájem o téma dokládá i rozsáhlý seznam použité literatury a referenčních zdrojů. Většinou se jedná o internetové zdroje, i když v zahraničí je řada publikací zabývající se touto problematikou. Připomínky: Str. 10 - zkratka BRKO - má být biologicky rozložitelný komunální odpad. Str. 16 - OZE nejsou přímé zdroje elektrické energie, energie OZE se musí na el. přeměnit. Str. 20 - kap. 2.2.2 - oxid uhličitý nelze spalovat. Není vysvětlen pojem přiboudlina, což bych zde očekával, je až později. Str. 28 - výčet nejpoužívanějších pohonných jednotek mohl být uveden od nejčetnějších po méně časté, né naopak. Str. 33 - Co je elektrický stupeň účinnosti a jak se liší od standardní účinnosti? Co je tepelný výkon topeniště? Str. 67 - Tab. 5.11 - proč je rozdíl ceny v elektřině a né v teple. Str. 81 - Chybí názvy příloh, není patrné, o jaká data jde. Uvedené připomínky nesnižují hodnotu vlastního přínosu diplomanta. Doporučuji práci k obhajobě u státní závěrečné zkoušky.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 66507