KUBÍN, D. Životní cyklus solární elektrárny, efektivita a návratnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Macháček, Jan

1) Splnění zadání Úkolem diplomanta Davida Kubína bylo se v rámci řešení předkládané diplomové práce zabývat velice aktuální problematikou solárních elektráren a to zejména jejich ekonomických a technickým životním cyklem. Diplomant provedl rešerši současného stavu problematiky v oblasti fotovoltaických termických technologií a velice dobře se v problematice zorientoval. Práce obsahuje přehledné kapitoly zabývající se specifikací a parametrizací jednotlivých technologií a dále konkretizací typických aplikací a jejich součástí. Hlavním bodem a vlastním přínosem práce pak bylo vytvoření matematického a simulačního modelu solární elektrárny. Zadání práce bylo splněno ve všech jeho bodech. Velice pozitivně hodnotím kapitolu 6 „Případové studie investic do FV elektráren“, jejíž součástí je citlivostí analýza změny jednotlivých vstupních parametrů simulačního modelu, na jím poskytované výstupy. 2) Aktivita během řešení a zpracování práce Diplomant byl během řešení práce zcela samostatný a aktivní. Diplomant sám přicházel s vlastními postupy a návrhy řešení problematiky, které pák úspěšně praktikoval a realizoval. Konzultace probíhaly formou konstruktivních porad. 3) Formální zpracování práce Formální a především grafické zpracování práce je oproti odbornému obsahu práce spíše na průměrné úrovni. Obrázky a grafy netvoří jeden sourodý celek, ale jsou to často formátově odlišné špatně čitelné kopie. Na několika místech nejsou v práci dodržena základní typografická pravidla atp. Tyto faktory celkový dojem z práce snižují. 4) Využití literatury S literaturou diplomant pracoval v dostatečné míře a je vyhovujícím způsobem citována. Seznam použité literatury odpovídá normativním požadavkům. Předkládanou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm 92b/A výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Předložená práce má celkem 85 stran a je členěna na 7 kapitol. Zabývá se velmi aktuální problematikou zejména z pohledu malých aplikací FV elektráren. První část práce se věnuje přehledu technologií využívání slunečního záření. K té mám připomínku za tzv. přetečenou tabulku 2-1 na druhou stranu, aniž by bylo napsáno, že se jedná o pokračování. Tato část je tak trošku mimo hlavní proud celé práce. Nebylo vůbec nutné znovu předkládat FV nebo solární technologie, ale dle mého názoru spíše se soutředit na teoretickou část matematického modelování a ekonomiku elektrárenských celků. Jde o to, že praktická část se poté jeví jako mírně odtržená. Druhá část práce je ale zpracována již velmi konkrétně a velmi dobře. Vytvoření matematického modelu nebo spíše rozhodovacího průvodce pro instalaci FV elektrárny je perfektní. Student započítal i takové detaily jako je pojištění elektárny. Možná škoda, že výsledný model nezpracoval do podoby samosputitelného souboru - například exe. Odpadla by potřeba mít specializovaný software Mathematica. V práci jsem nenalezl žádný model solárního ohřevu. I když je tak v kapitole 5.2 uváděno. Velmi dobrá je i ekonomická analýza a citlivostní analýza na změnu podmínek při financování. Další výtku spatřuji v tom, že student operuje s výkonem třetí pozusované elektárny 30 kWp, přitom v příloze je nabídka na elektrárnu o výkonu 26,25 kWp. Rozdíl 3,75 kWp je poměrně velký. I když student dodržel citační normu ČSN ISO 690, tak tento styl není úplně zažitý v technických pracích. Spíše v humanitně zaměřených. Co však práci velmi sráží je grafická podoba. Kvalita obrázků je velmi špatná. Dále například na straně 56 je přetečeno vysvětlení jednotlivých koeficientů. Místy je použito slovo silikon místo křemík, což není na závadu, pokud by se pak čtenář s tímto slovem setkal častěji. Celkově práci hodnotím jako velmi dobrou (zejména praktickou část) a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 66502