MIŠINGER, O. Návrh úprav a konfigurace sítě 22 kV po instalaci transformace 110/22 kV ve spínací stanici Brno-sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Blažek, Vladimír

Diplomant se v předložené diplomové práci zabýval rekonstrukcí a změnou způsobu provozu distribuční sítě 22 kV v severozápadní části města Brna po přestavbě spínací stanice Brno-sever na transformační stanici 110/22 kV. Svoji práci rozčlenil do jedenácti po sobě logicky navazujících kapitol. Po úvodní kapitole se v následujících dvou zabývá popisem sítí distribuční soustavy a teorií výpočtu ustáleného chodu sítě 22kV. V kapitole č.4 diplomant uvádí zásady pro rekonstrukci stávajících a výstavbu nových sítí 22kV, platných ve firmě E.ON Brno. V následující kapitole popisuje program PAS DAISY V4 BIZON, jehož pomocí provedl veškeré potřebné výpočty. Kapitolu č.6 věnoval výpočtu ustáleného chodu stávající sítě 22kV v zadané oblasti. Zjistil zatížení transformoven Medlánky, Husovice, Příkop a všech vedení, úbytky napětí a ztráty výkonu v nich. V kapitole č.7 popsal budoucí transformační stanici 110/22 kV Brno-sever a její napájení. V následující kapitole stanovil trend růstu zatížení napájené oblasti na 5,64%/rok. V kapitole č.9 zkoumal stav sítě po instalaci transformační stanici 110/22 kV Brno-sever. Vypočítal hodnoty týchž veličin, jako v kapitole č.6 pro stávající síť. V kapitole č.10 vyhodnotil výsledky výpočtu a navrhl úpravy v síti 22kV. Poslední kapitolu č.11 diplomant věnoval závěru práce. Práce je přehledná, velmi pečlivě zpracovaná a vhodně doplněná přílohami. Textová i grafická část práce je na velmi dobré úrovni. Diplomant splnil požadavky zadání. Práci navrhuji přijmout k obhajobě. Hodnotím ji 80 body. K práci mám tyto připomínky a dotazy: a) uveďte vztahy, podle kterých program BIZON počítá v síti 22kV úbytek napětí na vedení a ztráty výkonu v něm b) str.45, Tab.6.2.: proudové zatížení kmenových linek Iz je třeba vyjádřit v procentech. Při vyjádření v (A) a neznalosti dovoleného zatížení je tato informace nedostatečná. c) str.46, Tab.6.3: proud Iz% (%) není poměrná hodnota, jak je uvedeno pod tabulkou d) str.473:informace „na délce vedení 480km ztráty činí 814kW nic neříká. E.ON se snaží o to, aby ztráty výkonu byly do 5%. Doplňte procentním vyjádřením ztrát vaši informaci. e) str.47, Tab.6.4: postrádám procentní úbytek napětí f) byla při výpočtu ustáleného chodu sítě 22kV uvažovaná příčná admitance vedení Y = G + jBC? Pokud ano, kde byly zjištěny parametry vedení G a BC? g) str. 50: jaká je hlavní výhoda H-zapojení R110kV, viz obr.7-4? K čemu slouží terciární vinutí transformátorů T101 a T102? h) str.57: zjištěný průměrný meziroční nárůst zatížení k = 5,54%/rok v letech 2013 až 2020 je vysoký. Tento trend byl určen z let 2009 až 2012, což je krátká historie. Proto může být prognóza zatížena velkou chybou. Před r.1990 JME uvažovalo meziroční nárůst zatížení 5% a později 2 až 3%. Proč jste v práci použil vypočítaný trend 5,54%/rok? V Brně, dne 30.5.2013.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Beneš, Jan

Diplomová práce se zabývá návrhem úprav a změnou způsobu provozu distribuční soustavy napěťové hladiny 22 kV v severozápadní oblasti města Brna po přestavbě spínací stanice Brno-sever na trafostanici 110/22 kV. Návrhy úprav sítě vychází ze znalostí charakteristik distribuční soustavy, obecných principů, zásad navrhování a teorie výpočtů ustáleného chodu sítí, a ze znalostí stávajících a výhledových napěťových a výkonových poměrů v oblasti. Stávající poměry v síti (bez transformace ve spínací stanici Brno-sever) student analyzuje ve výpočetním programu Pas Daisy Off-Line Bizon z naměřeného zatížení a parametrů sítě při stávající konfiguraci. Výhledové poměry, pro které navrhuje úpravy a konfiguraci sítě v oblasti, pak autor modeluje v programu po predikci výhledového zatížení vypočítaného kvadratickým proložením dlouhodobého nárůstu zatížení. Diplomová práce je ve všech uvedených částech práce vhodně strukturována a členěna. Pro řešení problematiky student vycházel z vhodně zvolené odborné literatury postačující ke zpracování diplomové práce. Pro hlubší a přesnější zpracování odborné publikace by ovšem bylo vhodné využít nové poznatky k problematice řešení sítí z jiných než uvedených zdrojů (zahraničních publikací, odborných článků apod.). Po formální a jazykové stránce je diplomová práce na velmi dobré úrovni. Po obsahové stránce diplomová práce splňuje požadavky zadání a student zde prokázal schopnost samostatného řešení zadaného úkolu. Nové poznatky o napěťových a výkonových poměrech v oblasti po doplnění nové transformace budou použity při plánování úprav v síti.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 66514