BLAŽEK, P. Vlnková transformace a charakterizace signálů akustické emise pro shlukovou analýzu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Petr

Student přistoupil k bakalářské práci zodpovědně, pravidelně pracoval na jednotlivých úkolech a výsledky konzuntoval. Prohloubil si znalosti o analýze signálu pomocí vlnkové transformaci na a zároveň si rozšířil přehled o znalost metodách užitých ve shlukové analýze. Otestoval několik přístupů založených na využití vlnkové transformace pro shlukovou analýzu. Veškeré výpočty byly provedeny na souboru experimentálně získaných signálů akustické emise s důrazem na rozlišitelnost předem známych emisních zdrojů. Veškeré algoritmy implementoval v prostředí MATLAB a testy pak prováděl v tomto prostředí. Přínos práce spočívá v navržených postupech využití vlnkové transformace a rozsáhlých výsledcích pro jednotlivá nastavení metod shlukové analýzy. Závěrem konstatuji, že Petr Blažek splnil zadání bakalářské práce.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Holcman, Vladimír

Diplomant se ve své práci zabýval charakterizaci signálu akustické emise pro shlukovou analýzu použitím vlnkové transformace. Akustická emise, jež patří mezi pasivní nedestruktivní metody. Práce je zaměřena na testování vstupních parametrů AE, výběr vhodné mateřské vlnky při aplikaci DWT a WPT pro charakterizaci zdrojů AE a na výběr vhodné mateřské vlnky při redukci šumu pomocí DWT. Po formální a jazykové stránce je práce velmi dobře napsána a sestavena do logických celků. V teoretické části bych uvítal hlubší rozbor signálů akustické emise v závislosti na typech defektů atd. V kapitole 7.2 je několik tabulek, které zabírají 5,5 strany, které by bylo vhodnější dát do příloh a pečlivěji popsat. Výsledky analýz pomocí systému Matlab ukazují že, při analýze všech výstupních signálů dohromady, je nejvhodnější použít Biortogonální spline 1.5 vlnku s redukční metodou t-SNE a normalizační metodou log. Pokud se signály analyzují zvlášť, tak se jeví jako nejvhodnější vlnka Biortogonální spline 1.3 s redukční metodou LEM a s normalizační metodou histC.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 66546