HENEK, J. Lokace stanice v síti Internet pomocí analýzy IP adresy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Komosný, Dan

Zadaný úkol považuji za náročný. Student zadání splnil bez výhrad. Aktivita studenta při řešení byla nadstandardní. Student navrhovat další postupy řešení a aktivně spolupracoval s ostatními studenty řešící témata v oblasti lokace IP zařízení. Účast na konzultacích byla pravidelná. Vytvořená aplikace je plně funkční a je dobrým základem pro případnou diplomovou práci. Formální zpracování práce je bez závad.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Balej, Jiří

Bakalářská práce pana Jana Henka se zabývá možností zjištění geografické polohy stanice na základě vyhledání záznamu v databázi WHOIS. V práci jsou popsány především pasivní metody určení polohy stanice, aktivní metody jsou pouze zmíněny. Dostatečná pozornost je věnována způsobům určování pozice a vzdálenosti na povrchu zeměkoule. Student vytvořil program zjišťující fyzickou adresu stanice na základě záznamu z databáze WHOIS, kterou následně v programu parsuje a výstup převádí na geografické souřadnice a zobrazuje na mapě. Pro zjištěný výsledek program vypočte odchylku od skutečné pozice. V závěru student porovnává své výsledky s výsledky kolegů používajících jiných metod geolokace. Práce je po obsahové stránce na velmi vysoké úrovni. Z hlediska splnění zadání bych práci vytkl nedostatečné věnování se systému adresace u IPv4 (třídy adres, CIDR, RFC 1918). Dále záporně hodnotím neaktuální informaci o počtu zbývajících adres IPv4 pro evropský region (v práci je zmiňovaná informace z 5.9.2012, přičemž již 14.9.2012 adresy došly). V práci postrádám informace o protokolu IPv6, přičemž podle zadání měl student tento protokol nastudovat. Další výtky se týkají drobností ve formálním zpracování: např. převzatý obrázek na str. 19, jehož popis se ne úplně shoduje s jeho obsahem, nepoužívání kurzívy pro proměnné v rovnicích a chybný odkaz v literatuře [4]. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A 92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 66566