ZATLOUKAL, P. Řízení anténního rotátoru pomocí mikroprocesoru Atmel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Lukeš, Zbyněk

Student se ve své práci zabýval návrhem řídící jednotky rotátoru CREATE, který měl k dispozici. Cílem práce bylo nahradit stávající mechanickou řídicí jednotku elektronickou verzi, která bude umět komunikovat s PC, pro který student vytvoří řídící software. Student se do řešení projektu pustil s velkou chutí, o čemž svědčí fakt, že většinu požadavku zadání měl zrealizovanou během prvního semestru. Práce poté však rozšířena o komunikaci s profesionálním softwarem Ham Radio Deluxe, který rozšířil například možnost použití rotátoru pro satelitní komunikaci se satelity LEO. Po realizační stránce je vidět, že student je na velice profesionální úrovni a že při návrhu nebyl kladen důraz nejen na funkčnost, ale i na design řídící jednotky. Předkládaná práce je po formální stránce zpracována na velmi dobré úrovni a nemám k tomuto aspektu připomínek. Student částečné výsledky prezentoval na studentské soutěži EEICT, kde byl oceněn prvním místem. Student vyřešil projekt nad rámec zadání a já jeho práci hodnotím známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Šrámek, Petr

Cílem posuzované bakalářské práce bylo navrhnout a realizovat modul pro řízení anténního rotátoru. Jádrem modulu má být mikrokontrolér Atmel, modul má obsahovat také zobrazovací jednotku a rozhraní USB. Text práce je logicky strukturován do kapitol uvádějících všechny podstatné informace. První část je věnována popisu způsobu řízení rotátorů a snímaní jejich polohy. Ve druhé části student předkládá postup návrhu vlastního řídicího modulu. Poměrně podrobně se zabývá jednotlivými částmi (samotný mikrokontrolér, regulace rychlosti rotátoru, snímání analogových veličin, komunikace s PC), popisuje různé alternativy řešení, z nichž vybírá tu nejvhodnější. Odborná úroveň práce je na poměrně vysoké úrovni, student prokázal schopnosti především v oblasti praktického návrhu analogových částí, ale také těch digitálních s mikrokontroléry. Dále byly prokázány zkušenosti z konstrukční oblasti při návrhu desek plošných spojů a přístrojové skříňky. Dobře zvládnutou součástí práce je také vytvoření programů jak pro mikrokontrolér, tak pro počítač, s nímž může být modul řízení rotátoru propojen. Program mikrokontroléru obsahuje všechny důležité funkce požadované od plnohodnotného řídicího modulu pro anténní rotátor. V práci jsou zřetelně uvedeny dosažené výsledky - k vytvořenému výrobku zde najdeme nejenom výrobní dokumentaci, ale také fotografie a výsledky testování vytvořeného vzorku. Vše je komentováno v závěrečné kapitole. Zadání práce bylo kompletně splněno, navíc lze hotový výrobek považovat za skutečně dokončený a použitelný v reálném provozu. Práci je možno vytknout pouze formální chyby jako jsou překlepy a několik neformálních výrazů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 31054