VÍTEK, J. Dvoupásmová anténa s paralelními rezonančními obvody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Lukeš, Zbyněk

Student se v předkládané práci zabýval návrhem drátového skládaného dipólu s LC rezonančními obvody (trapy) pro pásmo 145 a 435 MHz. V prvé části práce student rozebírá teoretický návrh těchto antén, přičemž vychází z antény W3DZZ z oblasti KV pásma. Poté student vytvořil v programu 4NEC několik modelu těchto antén, v předkládané práci uvedeny jsou jen některé. Vybrané modely ověřil v programu CST MWS. Zde bylo zjištěno, že zvolené kmitočtové pásma nejsou zvoleny optimálně (435 MHz je trojnásobek pásma 145 MHz), čímž ve směrové charakteristice vzniknou postraní laloky. Ty se studentovi podařilo zredukovat pomocí trapů jen částečně. Student ale ověřil funkčnost návrhu na kmitočtech 145 a 220 MHz. Vybraný model byl vyroben a byla proměřena jeho impedanční charakteristika. Student se řešení práce věnoval aktivně a se zájmem, konzultovat chodil pravidelně. Po formální stránce je práce na docela dobré úrovni, když se v práci vyskytuje několik překlepů a nejasností, které však příliš úroveň práce nesnižují. Student splnil zadání projektu a já jeho práci hodnotím známkou velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Šebesta, Jiří

Předložená bakalářská práce byla věnována návrhu a realizaci dvoupásmového drátového skládaného dipólu s LC trapy a to pro pásma 145 a 435 MHz. Návrh antény vychází z řešení klasické vícepásmové antény W3DZZ pro KV pásma. Návrh antény byl proveden v návrhovém systému 4NEC a následně ověřen v CST MWS. Dosažené výsledky byly dále optimalizovány pro zadané požadavky. Správně byl pochopen důsledek paralelního rezonančního pro vyšší požadované pásmo, postrádám však ideový rozbor a důsledek tohoto rezonátoru pro nižší pásmo a toho plynoucí problémy při optimalizaci antény. Výsledný návrh antény student realizoval a provedl měření impedančních charakteristik. V této části však postrádám rozbor vlivu dielektrika (použité dvojlinky, případně i vliv dřevěné podložky) na zkrácení vlny. Je to patrné i z praktického měření impedanční charakteristiky, kdy rezonanční kmitočty antény jsou posunuty níže, než bylo požadováno. Vlastní textová část práce je přehledná a splňuje všechny náležitosti VŠKP, obsahuje minimum gramatických a terminologických chyb, drobné stylistické chyby a chyby v citacích (u převzatých obrázků nejsou důsledně uváděny citace). Celkově lze práci hodnotit pozitivně, avšak ne zcela za dořešenou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 31049