ŠIKL, T. Modelování dielektrických vlnovodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Pokorný, Michal

Student měl za úkol prozkoumat problematiku dielektrických vlnovodů, zejména způsoby jejich buzení. Vlastnosti zkoumaných konstrukcí ověřil simulací a parametrickou analýzou v programu COMSOL Multiphysic. Kromě technik uvedených v literatuře student úspěšně aplikoval způsoby buzení klasických kovových vlnovodů na vlnovody dielektrické. V závěru práce student experimentálně ověřil funkci zvolené konstrukce dielektrického vlnovodu. Některé základní problémy nebyl student schopen řešit samostatně, avšak práci se věnoval systematicky a hojně využíval konzultací. Formální zpracování je na dobré úrovni. Anglický abstrakt vykazuje jisté nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Lukeš, Zbyněk

Zadaná práce se zabývá modelování dielektrických vlnovodů na kmitočtech v řádu desítek až stovek gigahertzů. Po teoretickém návrhu, který je dosti obsáhlý, student navrhnul v programu Comsol Multiphysics několik typů dielektrických vlnovodů, které analyzoval do kmitočtů 110 GHz. Bohužel kmitočtový krok těchto průběhů je docela malý, tyto grafy vypadají hrubě a nepřehledně. Poté student vzorek vlnovodu vyrobil a změřil jeho přenos. Rozdíl mezi výpočtem a měřením je docela markantní a zasluhoval by podrobnější zhodnocení. Po formální stránce se občas vyskytují v prácí chyby a nepřesnosti. Například hned v Tab. 1 není uveden kmitočet, pří jakém jsou uvedené permitivity a ztráty měřeny, uvádět diamant jako nejpoužívanější materiál na výrobu dielektrických vlnovodů není úplně nejpřesnější. Přes tyto nedostatky hodnotím práci jako zdařilou stupněm velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 22084