SOBOTKA, M. Ovládací panel VKV rádia s kmitočtovou syntézou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Vyskočil, Pavel

Cílem práce studenta bylo nastudování problematiky kmitočtové syntézy, výběr obvodů, návrh a realizace ovládacího panelu rádia a vytvoření software pro zajištění jeho správné funkce a ovládání. Zadání bylo zcela splněno. Nad rámec zadání byl přidán softwarově řízený audio zesilovač a dálkové ovládání, čímž s využitím tunerové jednotky vznikl celý přijímač FM rozhlasu. Pro variantu pásma FM rozhlasu byla použita hotová tunerová jednotka, která je řízena ladícím napětím generovaným z panelu, jelikož obsahovala vlastní VCO. Pro případ leteckého pásma byl zhotoven modul VCO, který byl součástí syntezátoru, pro generování signálu místního oscilátoru. Jeho funkce byla ověřena měřením. Zařízení bylo kompletně zhotoveno a jeho funkce úspěšně ověřena. Student využíval pravidelných konzultací, při práci byl iniciativní a nápaditý. Z odborné i formální stránky hodnotím práci kladně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Šebesta, Jiří

Student v rámci své bakalářské práce provedl rozbor řešení PLL kmitočtového syntezátoru pro VKV přijímač, návrhl zapojení syntezátoru, provedl potřebné simulace, dále navrhl ovládací panelu rádia s LCD grafickým displejem, systém realizoval, sestavil firmware pro ovládací panel, provedl měření parametrů a ověřil funkčnost. Nad rámec zadání implementoval do systému tuner VKV přijímače, řízený audio zesilovač, dálkové ovládání a modul dekodéru RDS. Pro požadovaný příjem leteckého pásma studen navrhl, realizoval a měřením ověřil modul VCO. Textová část práce je na velmi vysoké úrovni, logicky uspořádaná a bez výraznějších chyb. Drobnou výtku lze mít jen k popisu něktrých grafů v angličtině. Výsledek práce je vysoce nadprůměrný a překročil požadavky zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
99

Otázky

eVSKP id 22072