VACEK, J. Funkční bloky pro Simatic S7-300 s Sinamics S120 v rychlostních aplikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohl, Radek

Během zpracování bakalářské práce student prokázal odpovídající teoretické i praktické znalosti a dovednosti. Řešení práce věnoval potřebné úsilí. Prokázal dobrou schopnost samostatné práce jak při práci s literaturou, tak při návrhu, realizaci softwarového vybavení. Konzultací využíval v minimální šíři. Z hlediska vedoucího nemám k práci studenta zásadní připomínky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce E 10/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Splnění zadání A 45/50
Navrhovaná známka
C
Body
73

Posudek oponenta

Pásek, Jan

Náročnost zadání po stránce odborné i časové je na bakalářskou práci mírně nadprůměrná. Také hned dodám, že po shlédnutí přiloženého programu se dá zadání pokládat za splněné. To mě však nekoreluje se znalostmi, které právě v oboru programování PLC necelý měsíc před odevzdáním své práce, předvedl bakalář pan Vacek. Samotná písemná práce po stránce obsahové je dosti slabá, řešenou problematiku popisuje povrchně a nedá se z ní tudíž usuzovat na skutečné znalosti autora. Stěžejní problematikou práce je řízení rychlosti frekvenčního měniče. Je to také jediný odstavec, kde se bakalář pokouší vysvětlit princip programu, leč s nejasným výsledkem, ke kterému se vrátím v položené otázce. Zadáním práce je vytvoření programových bloků. Základem pro vytvoření i pochopení této činnosti je funkční analýza procesu, který má být programem realizován. Tato analýza nebo algoritmus zpracovaný verbálně, či graficky mně v práci chybí. Vlastní program obsahující funkční bloky a funkce má dobrou úroveň, jsou v něm zřejmé rady pracovníků firmy Siemens, které student poctivě přiznává. Písemný projev je velmi zvláštní. Střídají se tam popisné pasáže s přímými reportážními vstupy do laboratoře, které poněkud připomínají denník z průběhu realizace práce. Pokud bylo záměrem autora přijít s novým stylem psaní závěrečné práce, tak se mu to povedlo. Pominu-li chybějící názornou algoritmickou analýzu programu, mohu říci, že práce svědčí o bakalářských schopnostech bakaláře. Opírám se přitom hlavně o přiložený program. Doporučuji hodnocení dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 22548