KOPECKÝ, P. Funkční generátor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Slezák, Josef

Student navrhl, odsimuloval a prakticky zrealizoval zapojení funkčního generátoru, jenž generuje signály sinusového, trojúhelníkového a obdelníkového průběhu. Bakalářská práce obsahuje dvě koncepce návrhu funkčního generátoru. Jelikož se první koncepce realizace funkčního generátoru ukázala díky svým špatným vlastnostem jako nevhodná, byla navržena koncepce druhá. Za nedostatek bakalářské práce považuji kapitolu "Naměřené hodnoty" kde student uvedl pouze osciloskopem změřené průběhy výstupních signálů. Chybí např. závislost kmitočtu generátoru na ladícím napětí, závislost amplitudy výstupního napětí na kmitočtu generátoru nebo změřená hodnota zkreslení. Po formální stránce považují práci za vyhovující.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 38/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Dostál, Tomáš

Student navrhl dvě koncepce analogového řešení vícefunkčního generátoru základních signálů - harmonického, trojúhelníkového a obdélníkového. Obě koncepce ověřuje simulacemi na počítači, vybírá vhodnější, realizuje ji a laboratorně ověřuje. Chybí však dokonalejší změření parametrů navrženého zapojení. Nevím proč se student omezil jen na ryze analogová řešení. Na internetu je možno najít celou řadu dalších zajímavých číslicově analogových zapojení. Generátor funkcí s integrovaným digitálním měřičem frekvence je např na http://www.postreh.com/phprs/view.php?cisloclanku=2007042603. Jiné řešení je na http://elweb.cz/generator/dds3.pdf atd. Vícefunkční generátor byl dokonce tématem soutěže mladých odborníků v roce 2007. Bylo třeba udělat lepší rešerši tohoto tématu a jednotlivá řešení blíže porovnat, namísto uvádění běžně známých informací (kap. 2.1.1, kap. 2.1.2 a další). Na druhé straně chybí vysvětlení principu generátoru pilového resp. trojúhelníkového signálu, samotný transkonduktor to neudělá, jak tvrdíte na s. 11. Je třeba uvádět, odkud dané zapojení bylo převzato (např. zapojení na Obr. 5.5). Formální zpracování práce je uspokojivé. Obrázky mají nízkou úroveň, schémata nejsou kreslena dle ČSN. Vzorce je třeba považovat za součást věty. Citace [12] je neúplná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 14/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce D 6/10
Odborná úroveň práce B 40/50
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 22024