JANHUBA, F. Charakterizace specifických proteinů z vybraných živočišných produktů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce byla řešena v rámci hospodářské spolupráce se společností Helvetia Pharma, a.s. Praha v rámci inovačního voucheru JIC a podpořena z projektu VaVpI "Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně" a projektu NPU 1. Cílem práce byla charakterizace vybraných specifických obranných proteinů vaječného bílku a testování jejich biologických vlastností. Součástí práce je i navržení možnosti stabilizace antimikrobiální aktivity proteinů pomocí enkapsulace. Student přistupoval k řešení diplomové práce iniciativně a se zájmem o studovanou problematiku. V rámci velmi náročné experimentální práce zvládl řadu optimalizačních experimentů a zavedl či optimalizoval spektrofotometrické, elektromigrační a chromatografické metody k analýze molekulárních vlastností a koncentrace antimikrobiálních proteinů a též jejich biologického účinku. K antimikrobiálnímu účinku byly využity kmeny Bacillus subtilis a E.coli. Byly též využity techniky přípravy různých typů nanočástic s enkapsulovanými antimikrobiálními proteiny i komplexními preparáty. Charakterizace částic a jejich stabilita byla hodnocena pomocí dynamického rozptylu světla a pomocí zeta potenciálu. Celkově student prokázal schopnost řešení složitých experimentálních problémů a nových postupů, zájem o řešenou problematiku, schopnost hodnocení výsledků a interpretace i diskuse dat. Projevoval rovněž potřebnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Zavedené postupy a výsledky získané v průběhu řešení práce mají přímé konkrétní praktické využití v průmyslové praxi. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomanta stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Diplomant Filip Janhuba se ve své diplomové práci věnuje charakterizaci a stanovení antimikrobiální aktivity vaječných proteinů – lysozymu a ovotransferinu. V teoretické části diplomové práce čerpal student z velkého počtu literárních zdrojů, které správně a úplně cituje. Práce je občas psána poněkud šroubovaným stylem, ale celkově je text srozumitelný a má vnitřní logiku a soudržnost. Výsledky práce jsou správně presentovány a patřičně diskutovány. V některých případech nebylo nezbytně nutné presentovat i primární data – např. grafické výsledky DLS analýz. V rámci experimentální části práce student prokázal schopnost zvládnutí technik spojených s analýzou proteinů. V purifikační části práce byla využita pouze gelová filtrace, pro lepší separaci by pravděpodobně bylo možné využít i další separační techniky případně kombinace více metod. K ověření antimikrobiálních vlastností bylo vybráno několik experimentálních přístupů. Při využití diskové metody by se do velikosti inhibiční zóny neměla počítat velikost disku. Student se snaží prokládat jednotlivá data matematickými funkcemi, což je samo o sobě chvályhodné, nicméně použití termínu „kalibrační křivka“ je zavádějící. Poněkud mě také překvapili hodnoty biomasy dosažené při kultivaci bakterie E. coli, které se nezdají být reálné. Celkově je ale experimentální část práce na vysoké úrovni. Výsledky jsou nakonec přehledně shrnuty v jasně formulovaných závěrech. Student tedy splnil zadání diplomové práce, a proto doporučuji jeho práci k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72654