ONDREÁŠOVÁ, K. Stanovení vybraných perfluoroalkylových sloučenin v komplexních matricích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mgr. Petra Kosubová, Ph.D

Diplomová práce Bc. Kláry Kantošové byla zaměřena na analýzu perfluoroalkylových sloučenin v komplexních matricích, konkrétně v čistírenských kalech a krmivech. V obou případech se jedná o materiály aplikované v zemědělské praxi, u kterých v současnosti nejsou stanoveny legislativní limity pro obsah studovaných látek. Cílem práce bylo optimalizovat postup stanovení perfluoroalkylových sloučenin a následně provést monitoring těchto persistentních látek v uvedených materiálech. Diplomantka přistoupila k zadané práci odpovědně a zpracovala ji s velkým nasazením a precizností. Naučila se různé extrakční techniky, postupy přečištění extraktu, měření vzorků pomocí UPLC-MS/MS techniky a v neposlední řadě zpracování naměřených dat. Zpracovala více než dvě stě vzorků a projevovala celkově velký zájem o veškerou laboratorní činnost. Předloženou diplomovou práci hodnotím celkově stupněm výborně (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená diplomová práce je zpracována celkem na 76 stranách textu a zahrnuje vlastní text rozdělený na teoretickou a experimentální část, seznam zkratek a seznam použité literatury. Při sepisování teoretické části své diplomové čerpala autorka celkem z 54 literárních pramenů, vesměs zahrnujících zahraniční časopiseckou literaturu, dále skripta z analytické chemie a odborné přednášky školitele. Celá práce je sepsána velmi pěknou češtinou, zejména po stylistické stránce, s minimem překlepů. Výborně je rovněž zpracována po grafické stránce, je doložena celou řadou tabulek, grafů a ukázek laboratorní techniky aplikované při vlastní experimentální práci. Výsledky jsou zpracovány do velmi přehledných tabulek a grafů, které umožnily studentce provést i krátkou diskusi, v rámci které porovnávala výsledky své práce s literaturou. Nutno však konstatovat, že řešenou problematiku lze zařadit mezi prioritní a proto neměla pro porovnání dostatek vhodné literatury. K práci nemám žádné konkrétní připomínky, které by snižovaly vysokou úroveň předložené diplomové práce, kterou považuji za zdařilou po všech stránkách. Na základě toho ji navrhuji hodnotit stupněm „A“, výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 71463