BOKROVÁ, J. Příprava enkapsulovaných enzymů pro využití v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem práce byla nová, dosud neřešená problematika zaměřená na přípravu specifických preparátů využitelných k zevní aplikaci v kosmetice, případně farmacii. Základem přípravků byly enkapsulované proteolytické enzymy stabilizované v různém prostředí. Účelem bylo navrhnout vhodnou kombinaci materiálu částic, obsahové složky a aplikačního prostředí tak, aby byl preparát stabilní a aby docházelo po kontaktu s pokožkou k řízenému uvolňování enzymů. Součástí práce byla příprava vybraných typů mikročástic pomocí enkapsulátoru, manuální příprava nanočástic a dále testování stability a aktivity navržených preparátů. Práce byla řešena v rámci projektu VaVpI "Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně" a spolufinancována z projektu NPU 1. Studentka přistupovala k řešení diplomové práce miořádně iniciativně, samostatně a se zájmem o studovanou problematikua schopností výborné orientace v odborné literatuře. V rámci experimentální části zvládla řadu nových metod a postupů, zejména je třeba ocenit zavedení přípravy částic pomocí enkapsulátoru včetně optimalizace podmínek a rovněž testování stability enkapsulovaných enzymů. Dále studentka zvládla stanovení enzymové aktivity, metody charakterizace částic pomocí dynamického rozptylu světla a mikroskopické techniky. Dlouhodobá stabilita připravených aplikačních forem byla testována v modelovém prostředí vody, hydrogelu a emulze. Celkově studentka prokázala výjimečnou schopnost řešení nových a složitějších experimentálních problémů a postupů, mimořádný zájem o řešenou problematiku, i schopnost zcela samostatného vyhodnocení výsledků a interpretace dat. Projevovala rovněž potřebnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Zavedené postupy a výsledky získané v průběhu řešení diplomové práce představují velmi cennou experimentální základnu pro navazující práci. Výsledky budou prezentovány jako součást sdělení na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čarnecká, Martina

Predložená diplomová práca sa zaoberá skutočne aktuálnou problematikou prípravy a testovania enkapsulovaných enzýmov s potencionálnym využitím v kozmetike a farmácii. Práca je spracovaná na 85 stranách vo formáte štandardnom pre diplomové práce. V teoretickej časti práce autorka uvádza základný prehľad enzýmov používaných v kozmetike a farmácii a možností uchovávania enzymatických prípravkov s dôrazom na zachovanie ich biologickej aktivity. V rámci experimentálnej časti sú stručne popísané postupy enkapsulácie enzýmov vo forme alginátových, chitosanových a liposomových častíc a metódy využité k testovaniu účinnosti enkapsulácie a stanoveniu stability či charakterizácie pripravených častíc. Ďalšie časti práce sú venované prezentácií získaných výsledkov a záverom. Práca je napísaná prehľadne s minimálnym množstvom chyb a preklepov. Výsledky sú logicky usporiadané a adekvátne spracované a vyhodnotené. Práci možno vytknúť akurát prílišnú stručnosť, ktorá v niektorých prípadoch bráni pochopeniu problematiky, napr. nie je mi celkom jasné stanovenie referenčnej aktivity enzýmov (str. 45 kapitola 5.1.3); ďalej by som odporučila doplniť vyhodnotenie výsledkov stability enkapsulovaných enzýmov vo vybraných prostrediach v korelácii s výsledkami stanovenia proteolytickej aktivity uvoľnených enzýmov. K práci mám nasledujúce dotazy: 1. Vysvetlite prečo bola účinnosť enkapsulácie vyhodnotená nepriamo ako množstvo zostatkovej bielkoviny a nie priamo stanovením aktivity enkapsulovaného enzýmu. 2. V práci uvádzate, že veľkosť alginátových a chitosanových častíc je v porovnaní s liposómovými o tri rády väčšia – nemal by byť tento fakt zohľadnený aj pri vyhodnotení účinnosti enkapsulácie? Nezvažovali ste vyhodnotiť účinnosť enkapsulácie napr. stanovením aktivity enzýmu vzhľadom k objemu, hmotnosti alebo počtu pripravených častíc? 3. Zdôvodnite výber podmienok použitých pre prípravu jednotlivých častíc; boli uvedené postupy nejakým spôsobom optimalizované? Uveďte faktory, ktoré môžu mať vplyv na vytvorenie liposomových častíc; nemohlo by zvýšenie koncentrácie fosfolipidov, resp. zmena pomeru lecithin/cholesterol viesť k vyššej účinnosti enkapsulácie? 4. Zvažovali ste v rámci sledovania stability pripravených častíc v modelových a reálnych podmienkach stabilitu samotných alginátových a chitosanových častíc (tj. bez pridaného prostredia)? Záverom možno konštatovať, že diplomová práca splnila body stanovené v zadaní a uvedené pripomienky neznižujú podstatne úroveň predloženej práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 72651