ŠVEC, M. Revitalizace hotelového zařízení, Přehrada Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

Diplomant prostudoval referenční příklady a analyzoval potenciál bývalého hotelového zařízení. Nové využití opuštěného areálu, dokumentu způsobu života a volnočasových aktivit socialistické éry, neznamenalo jen návrat původní funkce. Diplomant vyhodnotil stávající konstrukce, možnosti uplatnění nových materiálů a zaměřil se na dosažení kvality odpovídající současným trendům ekologické výstavby. Věnoval značnou pozornost hledání nového klienta mezi výtvarníky, studenty, specialisty v oblasti ekologie, architekty, pro které prověřil vytvoření rozmanité nabídky služeb. Práce je nejen ukázkou výborně zvládnutého diplomového projektu, ale i managementu kulturního dědictví. Otázka : Obnovitelné energetické zdroje, energetická náročnost a ekologická výstavba.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 Diplomant pracoval systematicky, profesionálně
Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Zemánek, Václav

Komplexní zpracování tématu a pečlivá prezentace návrhu svědčí o překvapivě vyspělé erudici v kombinaci s odpovědným přístupem autora diplomové práce. Diplomant splnil výtečně a beze zbytku zadání DP.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Téma diplomové práce se obrací do nedávné minulosti, nachází pro navrhovaný způsob revitalizace plnou podporu i v platném územním plánu města Brna z hlediska obnovy funkčního využití pozemku. Myšlenka využití pozemku a stávajících objektů k vzdělávací a osvětové spolkové aktivitě v kombinaci se sportovními aktivitami přístupnými veřejnosti přináší nové pohledy na fungování a na nabídku ve významném rekreačním území města. Reaguje v provozních vztazích na omezenou dopravní obsluhu území hromadnou dopravou i na sezónní charakter, logicky vidí řešení v posílení vybavenosti pro individuální dopravu ( osobní automobil, kolo) rozšířenou nabídkou parkovacích míst. Nové využití svažitého pozemku je doprovázeno návrhem na rozsáhlejší terénní úpravy, které vhodně akcentují začlenění řešených objektů do pozemku a uplatní se i v siluetě zástavby levého břehu přehrady.
Architektonické řešení A Střídmé, dobře promyšlené stavební a dispoziční zásahy do původního hlavního objektu jsou vyjádřené v minimalistickém moderním pojetí interiérů, jakož i kultivovaná decentní obnova jeho fasád, která koreluje s ekologickým posláním a s rekreačním charakterem krajiny. Inspirativní jsou varianty obnovy bungalovů, prezentované v dispozicích pro rozmanité uživatelské subjekty, nejsou žel doprovozeny názorem na prostorově objemové řešení včetně fasád.
Provozní řešení A Také v jasném a logickém provozním řešení se uplatňuje diplomantova vyspělá, promyšlená a studiem podložená filozofie revitalizace zvoleného typu zařízení, podrobněji je rozvedená v průvodní zprávě.
Technicko konstrukční řešení A Zachování původní nosné ocelové konstrukce není v tomto případě omezením, naopak její modifikované využití s podporou recyklace části materiál ů svědčí o vyzrálém přístupu architekta k ekonomické stránce revitalizačních procesů. Nechybí ani návrh vhodné technické infrastruktury pro revitalizovaný objekt, ani detaily konstrukčních řešení, které jsou podrobným vyjádřením kvality architektonického řešení.
Formální úroveň A Diplomová práce v jejím rozsahu, systémovém uspořádání a v seriózní grafické prezentaci představuje vysoký formální standard.
Navrhovaná známka
A
Body
99

Otázky

eVSKP id 70700