POLONYANKINA, N. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Natálie Polonyankina přistoupila k nelehkému zadání bakalářské práce kreativně a téměř s profesionálním přístupem. Hodnotím u ní zejména schopnost o úkolech a výzvách přemýšlet a dotáhnout své myšlenky ke konkrétním řešením, zároveň však přijímat a zpracovávat jiné názory a reflektovat je ve své práci. Zaznamenal jsem v její práci velký posun. Cením si také její vytrvalosti a pracovního nasazení, bez těchto vlastností by nebylo možné takovýto úkol obstojně zvládnout.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Studentka přistoupila ke zpracování závěrečné práce zodpovědně, stejně jako k celému studiu na naší fakultě. Svědomitě pracovala na bakalářském projektu od úvodních analýz a konceptů až po konečnou adjustaci.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Odvárka, Antonín

Návrh malého náměstí s odděleným vnitroblokem je zajímavý. Jasně definované funkce jednotlivých objektů a jejich prostorové působení jsou jistě přínosem. Autorka studie zvládla dobře prezentaci vlastního architektonického konceptu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A ustoupením od uličních čar ulic Bratislavská a Stará navržený koncept nabízí veřejný prostor malého náměstí, které příznivě reaguje na sousedící divadlo Radost. Současně vzniká intimní prostor vnitrobloku pro uživatele bytů v pavlačovém domě.
Architektonické řešení B architektonické řešení navrhovaných staveb je kultivované; objemy a formy jednotlivých objektů mají příznivé měřítko bylo by vhodné eliminovat působení obnaženého štítu sousedící budovy Policie ČR; „milosrdná zeleň“ asi nebude jedinou možností pozitivním prvkem návrhu je doložená variabilita velikostní skladby bytů.
Provozní řešení E návrh podzemního parkingu je zbytečně komplikovaný a ekonomicky náročný; příjezd po rampě k zakladači anuluje výhody použití zakladače; kubatura prostoru rampy v objektu a kubatura zemních prací velice zvyšují finanční náklady stavby zásobování prodejny potravin cestou přes sklad odpadků (1.01), sklad (1.02), chodbu (1.03), přes vstup nakupujících a přes pokladny je nemožný WC pro imobilní (1.28) dle Vyhlášky č. 398/2009 Sb. má mít v novostavbě min. rozměr (š x h) 1800 mm x 2150 mm, což běžným přeměřením v půdorysu 1. np nevykazuje; doporučuji vhodněji umístit zařizovací předměty dle příslušné vyhlášky bezbariérový přístup do 2. np tanečního/sportovního centra pokládám za samozřejmost – není však z dokumentace patrný
Technicko konstrukční řešení A prezentované konstrukční řešení odpovídá navrženým objemům a je adekvátní architektonické studii
Formální úroveň C celková grafická úroveň elaborátu je na dobré úrovni; barvám ve výkresech by prospěla volba užší barevné škály a užití jemnějších odstínů výkres situace postrádá vyznačení vstupů a legendu s popisem funkcí jednotlivých objektů 3D vizualizace vnitřního prostoru pro potraviny při absenci mobiliáře nevypovídá o ničem; jako formální se jeví také 2x prezentovaná vizualizace téhož záběru v exteriéru jen s mírnou změnou stanoviště pozorovatele při obhajobě doporučuji použití věcně správných termínů „podlaží“ a „patro“ – viz chyby v textu průvodní zprávy (v části 2. Architektonický výraz)
Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 73011