DZIANOVÁ, H. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Sochor, Jan

Hana Kováčová obrátila tradiční dostavění městského bloku svým konceptem poněkud naruby. Vnitroblok s velkým otevřením přes dvě podlaží v parteru se stává otevřeným veřejným prostorem, kde se koncentruje život obyvatel nové zástavby i okolí. Bohužel autorka nedokázala dostát původnímu konceptu co se elegance a lehkosti provedení týče, což se projevilo na poněkud fádním formálním pojednání celé stavby a zejména fasád. Měřítko a forma bydlení v nové zástavbě umístěné je naopak zvoleno velmi vhodně pro zadanou lokalitu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 samostatná, aktivní
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Františák, Luboš

Velkoryse pojatý koncept domu vymezuje horní limit možného maximálního využití v daném místě. Návrh je dostatečně zdokumentován pro fázi studie. Přes některé připomínky pokládám návrh za zdařilý a má nesporné prostorotvorné kvality.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A 0 Navržený objekt působí jako jeden celek, který se směrem k nároží zvyšuje a umožňuje také průchod do veřejného nádvoří. Parter nádvoří je komerčně využit. Objekt je na nároží akcentován zvýšením o jedno podlaží. Dvoupodlažní parkovací garáže jsou obousměrně napojeny z ulice Stará.
Architektonické řešení B 0 Princip vychází z místně obvyklých pavlačových domů, ale diskutabilní je zvětšení výšky i rozlohy této novostavby. Střídání různých výplní okenních otvorů může působit zajímavě.
Provozní řešení A 0 Dispoziční řešení je čitelné a uspokojivě promyšlené, pozitivní je členění na úměrně velké byty.
Technicko konstrukční řešení B 0 Lapidární nosný systém podporuje důvtipné dispoziční řešení, otázkou je zda stačí cihly Porotherm tl. 250 mm jako akustické mezibytové příčky.
Formální úroveň B 0 Výkresy jsou dobře čitelné, přehledně adjustované, autorka předvedla škálu svých schopností od konceptu k vizualizacím. V půdorysech chybí výškové kóty.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 72984