GARBOVÁ, K. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Ruller, Ivan

Studie vychází z celé řady zajímavých nápadů, zejména výrazným uplatněním zeleně, což by mohlo být v dané čtvrti velmi významným obohacením. I výrazné oddělení soukromé části obytné zahrady rezidentů a veřejného prostoru i zpomalení dopravy patří k pozitivům práce. I uplatnění zeleného klínu s vegetačními stěnami by mohlo přispět k větší atraktivnosti daného prostoru. Pokud jde o náplň objektu, je doplnění bytové výstavby o dům dětí a mládeže a ekologické edukační centrum přínosem ve společenském životě této části města. Pozitivně hodnotím snahu o vlastní grafické a kresebné pojetí bez závislosti na manýře čistě počítačových metod vizualizace. To vnáší do celé práce už málo používané osvěžující prvky. Je škoda, že řadu těchto nápadů a záměrů se nepodařilo v grafickém dotažení práce přesvědčivěji dokumentovat. Otázka k obhajobě: Význam zeleně v městském urbanismu

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Studentka se snažila rozvíjet svoje zajímavé myšlenky se zájmem.
Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Antl, Roman

Základní urbanistická úvaha a koncept vychází ze syntézy vybraných vlivů, v tomto případě bez rozlišení jejich významu a síly na utváření prostoru. Přínosná se jeví idea vnést do tohoto místa více zeleně, což se bohužel příliš neodráží ve výkresové dokumentaci. Stejně tak zajímavá myšlenka sjednotit výškově chodník a silniční komunikaci a zároveň zde utlumit dopravu. Ne úplně jasné architektonické řešení navazuje na stávající architekturu a svými objemy spíše dotváří stávající uliční strukturu. Autorka se snažila hmotou fasád nenarušit stávající výraz zástavby. Parter je pak strohý bez dalších návazností jako jsou např. popisy obchodů či informace o další náplni. Nejasné jsou i vstupy do objektů. Provozní řešení je komplikované s řadou diskutabilních momentů jako např. větší množství sklepů v úrovni parteru, nejasné využití prostor v I.NP na ulici Stará, zadní pěší koridor při objektu na Bratislavské ulici, přístup ke dvornímu objektu, velká terasa mezi hlavními objekty bez další náplně a s přímou vazbou na obytné prostory, nedostatečné zázemí pro centrum dětí s nepoměrem mezi komunikacemi a místnostmi pro výuku atd. Konstrukčně je v zásadě objekt navržen dobře, ale v detailu bude řešit řadu problémů jako např. odvodnění velké terasy, vytápění rozlehlých komunikačních prostor domu dětí atd. Není jasné umístění některých technických zařízení jako stanice pro vytápění nebo vzduchotechnika. Formálně je projekt na hranici své vypovýdatelnosti. Je třeba doplnit popisy místností v půdorysech, vstupy v situaci sladit s půdorysy. Chybí také kóty v půdorysech a řezové roviny. Celkově je projekt na dostatečné úrovni, autorka hledala osobité řešení a navrhla v textové části řadu zajímavých a podnětných řešení. Jejich prezentace ve výkresové dokumentaci je ale často nedotažená.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C
Architektonické řešení D
Provozní řešení D
Technicko konstrukční řešení C
Formální úroveň E
Navrhovaná známka
D
Body
67

Otázky

eVSKP id 72951