DERKA, J. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Hlavní idea architektonického návrhu je jednoduchá, ale správná, dávala příležitost realizovat jak důstojné veřejné prostranství, tak vytvořit kvalitní domy. Ale pan Derka této potenciální možnosti nevyužil, práce je povrchní, z řadou rozporů, nepřesvědčivá, nedotažená.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování E 55 Celkový výsledek práce byl negativně ovlivněn laxním přístupem - „na poslední chvíli“.
Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Šárka, Jan

Na celé práci je vidět nedostatečný čas a energie, které do ní student vložil. Zůstalo tak pouze u prvotní myšlenky, která ale nebyla rozvinuta a dostatečně prezentována.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Umístění budov na parcele je jednou z možností, jak se postavit k zadání. Kladně hodnotím odsunutí navržené budovy s pavlačí od původních domů na ulici Stará. Ústředním motivem návrhu je náměstí, které má podle studenta potenciál být středem této zajímavé lokality. Kromě umístění výtahu a rampy do garáží se ale o řešení veřejného prostoru nelze dozvědět téměř nic.
Architektonické řešení E Architektonické řešení je prvoplánové a nepřináší žádnou přidanou hodnotu. Dvě křídla provozně propojené budovy staví student do kontrastu mezi lehkých a těžkým, což není přesvědčivě prezentováno. V místě přechodu náměstí do ulice Bratislavská vzniká nároží, se kterým si student neumí poradit a řeší jej štítem. Jediným kladem je snaha o přehledné členění fasády.
Provozní řešení D Navržením budovy těsně ke stávající štítové stěně se student v dispozici nevyhne dlouhé chodbě. Ložnice všech bytů jsou obráceny do náměstí. V předloženém paré chybí půdorys garáží, které tak nelze posoudit.
Technicko konstrukční řešení C Konstrukční řešení odpovídá prostému návrhu. Schéma konstrukce je přehledné. Detail je veden tím nejjednodušším místem, přesto obsahuje základní chyby ve skladbách a tepelné mosty.
Formální úroveň F Grafika i ruční perspektivy jsou ubohé a neodpovídají úrovni bakalářské práce. V předloženém paré jsem nenašel půdorys garáží a energetické schéma.
Navrhovaná známka
E
Body
59

Otázky

eVSKP id 72993