GOREJOVÁ, A. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Bakalářská práce s výrazným potenciálem, který autorka tvořila svědomitě, nicméně snad až s přílišným přesahem do fáze kompletace projektu... Zaujme především originálním ztvárněním nárožní piazzetty adekvátního měřítka s dominantním prvkem domovního schodiště, atmosférou ozeleněného dvoru, a také zajímavým řešením minimalizovaného rozsahu pavlačí ve vazbě na dvou- i více-úrovňové byty. Ovšem míra onoho potenciálu výsledného objektu nebyla, dle mého názoru, beze zbytku naplněna. Celkovému architektonickému výrazu poněkud schází konkrétnější představa autorky o podobě pavlačí, členění oken, prostoru okolo vstupu na schodiště apod. Práce tak vykazuje drobné známky nedostatku času při jejím dokončování a odladění detailů a drobných kolizí a autorka tak neprodává to, o co v průběhu vlastní práce usilovala. Přes uvedené výhrady předloženou bakalářskou práci považuji za kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení C 79.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Svědomitý přístup k práci na bakalářském projektu ovlivněný jistou mírou nervozity, způsobenou, zřejmě, odpovědností ze závěrečné bakalářské práce. Ta se následně projevila určitými problémy v časovém rozvrhu dokončovacích prací.
Navrhovaná známka
C
Body
79

Posudek oponenta

Františák, Luboš

Práce má dle mého spoustu nedostatků počínajíc koncepční úvahou nezastavění nároží. Tam, kde by měl být nejcennější architektonický akcent autorka umisťuje schodiště. Nevhodně je zvolena převaha velkorysých mezonetových a pavlačových bytů. Nízká je i úroveň dispozičního řešení jednotlivých bytů i jejich adjustace. Na pováženou je propojení objektů dvěma vertikálními komunikacemi. Protože Andrea Gorejová formálně splnila zadání, doporučuji práci s těmito připomínkami k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Z analýzy vyplynulo, že největšími nedostatky této čtvrti jsou příliš velké byty a nedostatek veřejného prostoru. Projekt sice uvolňuje prostor nároží, ale nereflektuje na tvorbu náměstí ani urbanistickými prostředky, ani typologicky - prostor je i nadále tvořen štítovými zdmi. Podzemní parkovací stání ve dvou úrovních je přístupné z ulice Stará i Bratislavská. Navrhované stromy na ulici Stará jsou umístěny do již tak úzkého prostoru chodníku
Architektonické řešení D Vizualizace nároží prokazuje, že zvolené řešení není šťastné. Odhlédnu li od ekonomie, tak se objekt ve výsledku tváří jako nárožní proluka.
Provozní řešení D Zcela zásadním nedostatkem projektu je návrh nadměrných drahých bytů mezonetových a pavlačových s možností použít dvě schodiště a jeden výtah. Pokud do plochy bytu typu C započítáme schodišťový prostor, bude jeho plocha aspoň 140m2. V půdorysu 1.PP je schodiště nahrazeno retenční nádrží a z garáží v 1.NP se lze dostat pouze přes obousměrný vjezd, do kterého se otevírají dveře kolárny a místnosti na odpad. Objekt se třemi byty ve dvoře je přístupný pouze přes trávník na dvoře a nemá přímou vazbu na podzemní garáže.
Technicko konstrukční řešení C Nehledě na tloušťky zdí by byl nosný systém čitelný. Podivná je ale změna v nosné kci mezi půdorysem 2.a3.NP domu na ulici Bratislavská. Instalační šachty z bytů nejsou zakresleny v parteru ani v podzemí. Centrální nárožní schodiště není v půdorysech dostatečně srozumitelně zakresleno.
Formální úroveň D Za problematické považuji, že výkresy půdorysů, řezů a pohledů mají různá měřítka. V půdorysech postrádám výškové kóty. Také znázorňování dveřních otvorů znesnadňuje orientaci v dispozicích.
Navrhovaná známka
D
Body
64

Otázky

eVSKP id 72944