UREŠ, T. Vliv hyaluronanu na transdermální penetraci vybraných léčivých látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Pekař, Miloslav

Diplomant přistupoval k plnění zadaných úkolů v rámci časových možností kombinovaného studia a zaměstnání. Vysoce hodnotím zcela samostatnou domluvu i realizaci penetračních experimentů na VFU. Nemožnost realizovat experimenty na pracovišti spolu s časovým vytížením v zaměstnání omezily možnosti hlubší konzultace a podrobnějšího zpracování naměřených dat a poznamenaly vyhodnocovací část práce. Nicméně zadané úkoly byly splněny a získané výsledky je možno považovat za unikátní a důležité pro pochopení působení hyaluronanu při transportu přes kůži.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sedláček, Petr

Student PharmDr. Tomáš Ureš se ve své diplomové práci zaměřil na experimentální posouzení vlivu nízkomolekulární frakce hyaluronanu na transdermální prostup vybraných běžně farmaceuticky využívaných antiflogistik. O potřebnosti a aktuálnosti řešení této problematiky není sporu – jak student sám uvádí hned na několika místech práce, aplikací těchto léčiv na kůži lze dosáhnout snížení celé řady nežádoucích účinků oproti aplikaci p.o. a vývoji vhodných akcelerantů transdermální penetrace se v současnosti věnuje značná pozornost po celém světě. V teoretické části práce student nejprve ucelenou a dobře čtivou formou seznamuje čtenáře s mechanismem účinku topického podání léčiv a také s nejčastěji používanými léčivy ze skupiny nesteroidních antiflogistik a také aktuálně využívanými akceleranty jejich transdermálního prostupu. Drobná výtka k této části směřuje k jisté rozsahové nevyrovnanosti – zatímco student věnuje poměrně velký prostor základnímu představení chromatografie coby dnes již standardní analytické metody, ostatní metody využité v experimentální části práce nejsou vůbec zmíněny a představení hyaluronanu jako klíčového studovaného materiálu se omezuje na minimum. Experimentální zaměření práce je rozděleno do dvou hlavních směrů – stanovení přesné hodnoty molekulové hmotnosti hyaluronanu pomocí viskozimetrie a gelové permeační chromatografie a dále stanovení vlivu rozdílného přídavku této frakce hyaluronanu na rychlost penetrace čtyř vybraných antiflogistik skrz modelovou kůži dle stanovení ve Franzově difúzní cele. Při návrhu a realizaci difúzních experimentů student prokázal velmi dobrou orientaci a bohaté zkušenosti v dané problematice. Je také třeba zdůraznit, že shromážděný soubor experimentálních dat převyšuje standard diplomové práce absolventa kombinovaného studia. Nicméně se domnívám, že získaná experimentální data by si zasloužila lepší zpracování a především hlubší diskuzi a formulaci závěrů. Zpracování dat spíše odpovídá protokolu z laboratorního cvičení než absolventské práci (viz např. způsob prezentace výpočtů navážek apod.) s některými formálními nedostatky (např. chybějící jednotky a popisky os v grafech). Závěry difúzních experimentů jsou shrnuty v krátkém konstatování, že hyaluronan snižuje rychlost prostupu studovaných látek, aniž by byly komentovány možné příčiny, případně potenciál využití tohoto efektu např. v systémech s řízeným uvolňováním léčiv. Také není z diskuze výsledků příliš patrné, proč byla v kontextu vlivu na rychlost prostupu léčiv věnována taková pozornost přesnému stanovení molekulové hmostnosti použitého hyaluronanu. Přes tyto drobné výhrady k textu práce se domnívám, že předložená diplomová práce představuje cenný příspěvek k výzkumu potenciálu hyaluronanu v oblasti farmaceutických aplikací. Student ve své práci prokázal schopnost samostatné tvůrčí činnosti, splnil cíle vytyčené v zadání a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě s hodnocením „Velmi dobře (B)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 63298