VANČURA, T. Nástroje pro automatizaci workflow procesů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Holek, Radovan

Diplomová práce pana Bc. Tomáše Vančury se zabývá problematikou použití technologie DOT NET ve spojení databázovými aplikacemi v internetovém prostředí se zaměřením na podporu worklow v podnikových procesech. Diplomant během práce prokázal velmi dobré znalosti jak v oblasti použitelnosti technologie DOT NEL, v oblasti správy a použití databázového stroje MySQL v oblasti využití vývojového prostředí MS Visual Studio 2008 Professional Edition a především ve zvládnutí nástroje Windows Workflow Foundation, který si vybral v řady dostupných nástrojů pro podporu workflow procesů. Přístup studenta k práci byl svědomitý, práci věnoval dostatek času. Pracoval samostatně, dosažené výsledky konzultoval v minimální míře. Výsledkem práce je fungující vzorová aplikace, řešící problematiku worklow s využitím zvolené technologie Windows Workflow Foundation.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Macho, Tomáš

Úkolem pana Bc. Tomáše Vančury bylo seznámit se s dostupnými nástroji pro automatizaci workflow procesů a navrhnout a realizovat vzorovou aplikaci s podporou workflow v prostředí Dotnet verze 3. Diplomant musel prostudovat značné množství materiálů z oblasti workflow systémů, tvorby www aplikací i programování v prostředí .NET. Diplomová práce obsahuje 61 stran a je členěna do 8 kapitol. V první části práce (kapitoly 2 a 3) diplomant obecně rozebral problematiku workflow systémů a dostupné nástroje pro jejich implementaci. Dále se věnoval popisu programového modelu Window Workflow Fundation a jeho návaznosti na prostředí .NET (kapitola 4). Pátá kapitola již obsahuje popis vlastního návrhu vzorové aplikace. Diplomant vytvořil funkční vzorovou aplikaci internetového obchodu s podporou workflow a umístil ji na veřejně dostupné www stránky. Zvolenou koncepci a návrh vzorové aplikace (datový model, životní cyklus objednávky, rozdělení procesů na skupinu uživatelských procesů a skupinu a obchodních procesů) považuji za správné. Poměr mezi částí práce převzatou z literatury a vlastním dílem diplomanta je dle mého názoru vyvážený. Těžište práce diplomanta bylo ve vytváření aplikace v prostředí MS Visual studio, nikoli v psaní textu. V práci pouze postrádám kapitolu, kde by diplomant podrobněji než v závěru shrnul dosažené výsledky a zkušenosti s tvorbou workflow aplikace. Práce je na solidní jazykové i grafické úrovni, obsahuje přijatelné množství překlepů. Některé obrázky (např. Obr. 18 na str. 54) však mohl diplomant umístit do práce ve větším formátu, aby text v obrázcích byl čitelný. Literární odkazy v kapitole "8. Použité zdroje" neodpovídají normě ČSN ISO 690.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Navrhovaná známka
A
Body
91

eVSKP id 12722