UHLÁŘ, V. Měření rychlostního pole v proudu vzduchu z velkoplošné vyústky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Janotková, Eva

Předložená diplomová práce pana Václava Uhláře obsahuje 76 stran textu členěného do 9 kapitol, 57 stran příloh s naměřenými a vyhodnocenými hodnotami prováděných experimentů a CD s elektronickou formou práce. Cílem diplomové práce bylo zrovnoměrnění rychlostního pole v proudu vzduchu z velkoplošné vyústky umístěné na zařízení osazeném ventilátory, a to na základě návrhu úprav tohoto zařízení a jeho regulace. Diplomant řešil práci s hlubokým zájmem v průběhu posledních dvou ročníků studia. Systematicky, s velkou pečlivostí a samostatně prováděl potřebné experimenty, průběžně je zpracovával, konsultoval výsledky a postup dalšího řešení. Výsledky experimentů také doplnil rozborem chyb a nejistot provedených měření. Práce zcela splňuje požadavky a cíle uvedené v zadání, je logicky uspořádaná, má dobrou grafickou úroveň a je psána srozumitelně, pouze s drobnými přepisy. Na základě navržených a provedených úprav zařízení se podařilo dosáhnout zrovnoměrnění rychlostní pole v proudu vzduchu z velkoplošné vyústky. Výsledky práce budou využity při dalším výzkumu zesílených odsávacích systémů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pavelek, Milan

Diplomová práce pana Václava Uhláře má 10 kapitol, obsahuje 76 stran textu, 56 stran příloh s tabulkami a CD s elektronickou verzí práce. Prvá kapitola je úvodní, druhá je věnována teoretickým základům řešeného problému a ve třetí kapitole je popis měřeného objektu. Kapitoly čtyři až šest obsahují popis měřicího zařízení a postupu měření, výsledky měření průtoků a rozložení rychlostí proudění před vyústkou a také výsledky vizualizace proudění pomocí kouřové metody. V sedmé kapitole je uveden rozbor chyb a nejistot měření, pak následuje závěr práce, seznam použitých zdrojů a seznam použitých symbolů. Diplomová práce se zabývá velice užitečným návrhem úprav velkoplošné vzduchové vyústky se čtyřmi ventilátory včetně návrhu regulace tohoto zařízení pro dosažení rovnoměrného rychlostního pole v prostoru před vyústkou. Zařízení bude využíváno pro posouzení vlivu příčného proudění vzduchu při výzkumu vyústek zesílených odsávacích systémů. Diplomant splnil zadání, použil správné metody řešení a dokázal zjistit a eliminovat nedokonalosti původního zařízení. Práce má dobrou grafickou úpravu a diplomant použil pro řešení i vlastní literární prameny. V práci se přesto vyskytují drobné přepisy či nedostatky. * Jedná se např. o formální nedostatky, kdy abstrakt neobsahuje informaci o návrhu úprav zařízení, texty obrázků by měly začínat velkými písmeny, označení objemových toků v práci by mělo být stejné, v textu není zmínka o obr. 3.5, nejistota měření objemového toku za hodinu v tabulce na str. 67 je vyjádřena čtyřmi platnými číslicemi, v seznamu označení jsou někdy stejné veličiny označeny různými symboly, názvy tabulek a obrázků obsahující výsledky měření mají často nedostatečnou identifikaci aj. * V práci jsou také jisté nepřesnosti. Např. v posledním odstavci na str. 24 nejsou rozdílné naměřené hodnoty jen důsledkem turbulence způsobené držákem, diskuze k obr. 5.24 na str. 49 není přesvědčivá, jelikož závislost frekvence na rychlosti je téměř lineární aj. * Práce by měla při rozboru nejistot měření uvažovat také nejistotu plochy vyústky a výsledná závislost objemového toku na frekvenci měničů by mohla být vyjádřena také pomocí rovnice.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 12720