KYSELOVÁ, A. Vlčí Pole | živá vesnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Adéla Kyselová svou prací reaguje na stále aktuálnější problematiku identity a budoucí /ne/existenci českého venkova. V modelové situaci Vlčího Pole pečlivou analýzou syntetizuje základní problematiku přežití tradiční vesnice jako sídelního druhu, aby následně v konkrétní aplikaci navrhla sestavu prostorových řešení, vytvářejících předpoklad dalšího živého vývoje. Charakteristický autorčin rukopis a hluboké pochopení šíře lidské existence reálného neakademického života propůjčuje diplomové práci jedinečnost vztahu k místu s nezbytným nadregionálním významem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Soustavný, pečlivý
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Kyselka, Mojmír

VIz dílčí hodnocení

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení Zásadním přínosem předcházejícím vlastnímu jednoduchému urbanistickému návrhu řešené malé obce Vlčí Pole jsou územně plánovací podklady ilustrující postavení venkova a vesnice v ČR. Ty jsou uvedeny s vlastním výstižným – mírně pesimistickým - komentářem diplomantky. Přesvědčují o nutnosti potlačení stagnace až úpadku malých vesnic různými opatřeními z nichž ty ideové, urbanisticko architektonické, autorka výrazně ilustruje. Vlastní urbanistický návrh řeší zejména prostory pro výstavbu rodinných domů a základní vybavenost. Respektuje dochovanou strukturu obce. Návrh je detailní, jsou navrženy tvary domů, ale mohl nebo měl by být doložen klasický návrh územního plánu se zonací a prostorovou a funkční regulací. Ten se pořizuje i pro malé místní části centrálního městečka. Pokud však není ani urbanistická studie pak jistě existuje ÚSES a pozemkové úpravy pro dané území a ty by vyjádřily propojení s lesními celky. Není zmínka jak a zda funguje provoz objektů býv. JZD.
Architektonické řešení Autorka navrhuje čtyři objekty vybavenosti, příp. výroby a jako pátý úpravu okolí starobylé kaple. Je to předně hospoda a sál z bývalé školy a přístavba k ní integrující bývalou prodejnu. Dispozice jasná a užitečná, snad by mohl být začleněn i pronajímatelný pokoj pro hosty – turisty. Prostor sálu se jeví zbytečně otevřen na terasu likvidací všech okenních parapetů. Poměrně zajímavá secesní fasáda II.np. nemá v přízemí odezvu členěním oken. Hasičská zbrojnice asi nebude potřebovat dva automobily. Cvičná a sušící věž s rozhlednou je poněkud hmotná a bez náznaku výtvarného zpracování nové dominanty obce. Temné barvy dosti chmurné – tak jako na přístavbě sálu a lesní školce. Dekonstruktivní výtvarné pojetí by asi nebylo přijato s porozuměním. Stejně tak jako minimalistická lesní školka. Pro její zelené uživatele by ladila spíše tradicionalistická hmota se sedlovou střechou a výrazným podílem dřeva. Situování této stavby do lesa by však neprošlo, neboť odporuje předpisům – pád stromů, ochranné pásmo lesa. I na louce u lesa 50m. Pstruží sádky a líheň nejlépe odpovídají charakteru vesnice. Ovšem módní střecha bez římsy s nadokapním žlabem, který zamrzá a má být tepelně isolován a i elektricky nahříván, by se také moihla vrátit k jednoduchému tradičnímu řešení. Výrazně lepší zpřístupnění gotické kaple může narazit na odpor památkářů. Neradi bourají staré kamenné zídky stejně tak jako průraz schodiště (bez vozíčkářů).
Provozní řešení U zmíněných objektů je dispozice jednoduchá a jasná. Představa investice do tak atraktivních objektů vyvolává naději na výrazný rozvoj tohoto sídla.
Technicko konstrukční řešení Fošinková, sendvičová konstrukce nově navržených objektů není na venkově obvyklá, stejně tak jako kultivované režné zdivo pstruží farmy, ale novost výrazu by symbolizovala nový dynamizmus obce. Připomínka k nadokapním žlabům viz výše. Římsa se žlabem a odpadem plně vyhoví.
Formální úroveň Práce má mírně nadstandardní grafickou úroveň. U ortogonálních fasád by mohla vyjadřovat proporci 175 cm vysoká postava.
Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 70809