MÁLEK, I. Revitalizace památkově chráněného objektu, Trenčín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Student Ivan Málek pracoval vždy na ateliérových pracích velmi zodpovědně od analytické části až po konečnou prezentaci. Jeho přístup k architektonické tvorbě je spjat s velkou mírou promýšlení všech kontextů, technických a konstrukčních úskalí a v neposlední řadě i výtvarném působení jeho návrhů. Jeho diplomní práce, architektonická studie využití historického domu v centru Trenčína je úzce svázaná s reálným investorem a jeho požadavky na objekt a jeho provoz v budoucnosti. To je aspekt, který architektonické dílo velmi ovlivňuje a Ivan Málek jako již činný architekt v praxi ho velmi dobře zná. Dílo je to střízlivé bez velkých exhibic novotvarů či nereálných provozních náplní objektu. Student je schopen, tak jak jsem ho poznal v průběhu magisterského stupně studia, pracovat i s detailem či s technickými či technologickými prvky, které jsou dnes součástí témeř každé stavby. Je trochu škoda, že se v jeho práci nedostalo např. na výkresy mobiliáře některé vybrané vnitřní prostory domu apod. Řešení je naznačeno v jeho velmi profesionálních vizualizacích. nicméně práci hodnotím jako velmi dobrou a věřím, že se pan Málek dobře uplatní v architektonické praxi.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Bindr, Tomáš

Student je s vlastním objektem a jeho historií dobře obeznámen, stal se jeho součásti. Očekával bych však v diplomové práci více invenční přístup k řešení zadání. Konkrétní klient, omezený vždy finančními možnostmi a konzultace návrhu s fundamentalisty z NPÚ, omezenými téměř vždy horizontem svého vnímání, se neblaze podepsali na výsledku diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení E Student řeší přestavbu památkově chráněného objektu na dolním konci Mírového náměstí v Trenčíně. Zajímavá je jeho poloha na hraně dvou kultur, židovské a křesťanské. Přínosné je navržení bytů ve II.NP, pro návrat bydlení do centra Trenčína. U práce chybí současné i historické vazby na město, hrad, řeku, na významem významné stavby, na vstupy do města, na fungování města, na paměť místa...Chybí predikce "role" přestavovaného objektu v organismu města...bez uvědomění si těchto souvislosti, otázek, se těžko dávají "odpovědi" v návrhu přestavby.
Architektonické řešení E Student ponechává stávající pohledy bez jakékoliv vlastní invence, přestože mnohé zásahy na fasádách nemají s historií nic společného. Pocházejí z přestavby z konce 20století a jsou minimálně diskutabilní. Do dvora navrhuje strom v "květináči" aniž by predikoval k čemu dvůr bude sloužit - má se opravdu tak malý prostor zastavět?.Z vizualizací stavebních úprav obchodní jednotky nejsou zřejmé původní konstrukce a nové zásahy...
Provozní řešení E V I.NP je v prostoru parkánu restaurace s poddimenzovanými toaletami pro hosty s absencí toalety pro osoby se sníženou schopnosti pohybu a orientace. V půdoryse jsem nenašel varnu, skladovou část restaurace, ani zázemí pro personál. Ve II.NP jsou v SZ křídle byty s obytnýma místnostmi bez přímé optické vazby na exteriér. Diplomová práce vůbec neřeší využití podkroví. Bez podkladu stavebního vývoje překresleného z SHP do půdorysů a řezů se jen těžko objekt nově naorganizovává.
Technicko konstrukční řešení E Buďto student neřeší, nebo z předložené bakalářské práce není zřejmé.
Formální úroveň E Rozsahem, návazností a zpracováním jednotlivých částí je diplomová práce na nízké úrovni. Ignorace jakýchkoliv legend a popisů ve výkresech...alespoň názvů místností, materiály povrchů.... Ačkoliv vizualizace predikují působení interiérových prostorů, není zřejmý výběr. Jedná se spíše o prezentanty přestavby, ale v tomto případě se prezentanti stávají jedinými reprezentanty...
Navrhovaná známka
E
Body
51

Otázky

eVSKP id 70800