MUSILOVÁ, P. Škola, základ života - Soubor školských staveb v Ostravě na Černé louce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, David

Silnou stránkou práce je urbanistické řešení, které vychází jednoznačně z principů tvorby území daných soutěžním návrhem (Maxwan). Rozdělení stavebního programu do několika samostatných objektů a jejich logické rozmístění v území považuji za jednu z nejdůležitějších kvalit návrhu. Studentka rovněž prokázala schopnost reálného použití inspirativního zdroje a jeho uzpůsobení současným místním podmínkám - tradice jako výzva k inovaci. Potenciálním rizikem může být rezignace na hledání a prověřování variantních řešení. Potenciál studentky - průběžná a systematická práce - je potřeba dále pěstovat. Práce je po formální i obsahové stránce velmi kvalitní. Otázka k obhajobě: Vysvětlete formu a důvod oddělení prostoru mateřské školky od okolní zeleně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala průběžně, reagovala na připomínky vedoucího práce, k řešení problémů přistupovala včas, samostatně, zodpovědně a aktivně.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Halfar, Jiri

Práci hodnotím jako kvalitní, autorka je připravena se uplatnit v profesi. Za pozitivní hodnotím snahu udržet vždy základní koncept až do finální podoby (neuhnout z cesty).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Autorka vychází z návrhu Maxwanu. Vzhledem ke zvolenému konceptu budovy školy a jejímu veřejnému parteru umisťuje budovu na osu spojnice hlavního náměstí a řeky. Tato úvaha je správná. Nezastavěný veřejný prostor (dle návrhu Maxwanu) zůstává ohraničený navrženou budovou a přitom průchozí parter je pomyslnou bránou do nového parku. Silný koncept otevřeného parteru bude mít jistě své příznivce i odpůrce. Umístění mateřské školy (MŠ) v zapuštěné poloze u řeky (v záplavové oblasti) komplikuje její dostupnost, a to jak vzdáleností od obytných budov, tak samotným zapuštěním a vytvářením příjezdových ramp před hlavním vstupem.
Architektonické řešení B Silný koncept vykonzolovaného domu inspirovaný Elementary School je dotažený a povedlo se ho udržet jak hmotově, tak i krásnými fasádami. Bohužel při splnění rozsahu stavebního programu je navržené vykonzolování obrovské a prostor pod domem je kvůli absenci denního světla nepřitažlivý. V New Orleans jsou světelné podmínky (rovnoběžka na úrovni Sahary) opravdu jiné než v našem mírném pásmu. Za nešťastné považuji i osvětlení jídelny v 2.NP bez oken a v 3.NP pouze na jednu fasádu. Zarputilé hájení formy zabíjí otevření střešní nadstavby do parku. Kulatý půdorysný tvar MŠ je pro umístění do parku velice vhodný, za originální považuji soukromou zahradu na střeše objektu přístupnou pouze přes schodiště v atriu. Tělocvična vykazuje své kvality jak v hmotě, tak i ve fasádách.
Provozní řešení B Silné myšlence zastřešeného náměstí pro všechny bohužel ubírá na významu nedostek služeb (bufet v parteru), který je daný provozem školy. Jakkoli je veřejný prostor navržený všem, není jasné, kdo to vlastně bude. Neakceptovatelný je bezbariérový přístup do školy výtahem přes kuchyň. Tělocvična je navržena dobře. Kulatý koncept MŠ generuje dlouhé temné chodby včetně navazujícího zázemí. Počet světlíků není dostatečný. Přístup do objektu po chodníkových rampách s největší pravděpodobností nesplňuje OTP (12%).
Technicko konstrukční řešení A Zvolené konstrukční řešení v poddolované Ostravě v blízkosti řeky (a s tím spojené složité základové podmínky) je přinejmenším odvážné. Pokulhává návaznost ocelové konstrukce na zavětrovací tuhá jádra, respektive ocelové sloupy nenavazují na betonové stěny. Zbylé dva objekty jsou konstrukčně řešeny standardně. Detaily jsou navrženy se znalostí současných materiálů a technologických postupů.
Formální úroveň A Grafické zpracování je na vysoké úrovni. Zvolená čárová grafika reaguje na prutové konstrukce. Formální úroveň práce potvrzuje „posedlost“ formami i v samotném navrhování autorky. Postrádám řešení návaznosti objektu na parter (například zobrazení v půdorysu).
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 72720