NOVÁK, V. Bydlení na Starém Brně - architektonicko urbanistická studie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Základní zaměření studijního magisterského modulu diplomanta byla problematika soudobého bydlení, v diplomní práci pak řešení bydlení sociálně vyloučených. Pro implementaci této ideje bylo zvoleno prostředí Starého Brna, které skýtá množství zajímavých urbánních situací. Na základě předdiplomních analýz a širší urbanistické studie byla pro diplomní práci vybrána lokalita na ulici Kopečné, která ve vazbě na ul. Husovu a někdejší hradby kolem historického jádra je také výzvou pro architektonicko-urbanistický zásah. Návrh respektuje širší prostorové a funkční souvislosti. Citlivě dotváří ulici a ve složitých topografických podmínkách kreativně rozmisťuje funkce obou ubytovacích komplexů. Silnou stránkou diplomní práce je citlivá reakce na aktuální sociální problematiku, schopnost definovat z toho vyplývající úkol a v rámci možností nástrojů dostupných profesi architekta hledat i jeho řešení. Téma ubytování těch, co se z různých důvodů ocitají „na ulici“, nebylo dosud v našich podmínkách z typologických a provozních aspektů zkoumáno, v Česku neexistuje realizovaný precedens. Až současná vláda (možná ani ne tak z důvodů sociálních, ale spíše ekonomických) nastínila tento úkol jako politické zadání. Proto diplomant musel prozkoumat zahraniční teorii a definovat požadavky na jím navrhované sociální zařízení. Diplomant ve své práci prokázal schopnost analýzy, schopnost koncepčního teoretického myšlení i následného komplexního architektonického řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 systematický, svědomitý, analyticko-koncepční
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Sátora, Josef

Diplomant prokázal zvládnutí architektonického tématu a je připraven na projekční praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Urbanistický kontext řešené lokality je prezentován hlavně v širších vztazích, schází podrobná analýza místa stavby a jeho bezprostředního okolí. V základní urbanistické situaci jsou téměř nerozeznatelné objekty stabilizované a navržené v okolí řešeného území. Řešené území se nachází v dramatickém terénu, proto je zcela zásadní absence výškopisu.
Architektonické řešení B Podkladem k architektonickému řešení je podrobná teorie rozšiřující se populace ohrožené ztrátou přístřeší; vytváří kvalitní vodítko pro architektonickou studii tohoto tématického zaměření chráněného bydlení. Podrobná situace v měř. 1: 250 je nepřehledná a hlavně bez legendy; složitá je orientace v plochách vegetačních. Výtvarné řešení fasád je schématické, navržený objekt na vizualizaci č. 4 působí dosti pesimisticky, což je v rozporu s posláním daného souboru staveb.
Provozní řešení B Celkové širší dopravní řešení na samostatném výkresu měř. 1:1000 kategorizuje komunikace obecně, prospělo by podrobné řešení dopravy v okolí stavebního pozemku. Garáž s třemi stáními nebude dostatečná vzhledem ke komerčnímu využití budovy B a také s ohledem na personál zajišťující servis a dohled. Kladl si diplomant otázku, zdali je park Studánka v sousedství těchto zvláštních forem bydlení přínosem k denní rekreaci, nebo předpokladem problémů?
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení je kombinací železobetonového skeletu a stěnového systému. Z dokumentace půdorysů a řezů nejsou další konstrukční podrobnosti patrné.
Formální úroveň B Po stránce grafické je práce dobré úrovně, dovedl bych si představit vylepšení v předložené urbanistické části.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 70695