HROMÁDKA, M. Komunikace po silových rozvodech pro účely domácí automatizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Petr

Téma práce bylo zvoleno na základě dlouhodobého zájmu autora o problematiku komunikace po silovém vedení. Autor na práci pracoval velmi samostatně a iniciativně, konzultace využíval přiměřeným způsobem. V úvodu práce autor dokládá, že se v problematice zorientoval, diskutuje dostupné modemy na trhu a následně dokumentuje, z jakého důvodu pro realizaci volil modem firmy ST. V další části práce dokumentuje zvolené řešení, návrh komunikačního rámce a dosažené výsledky. Práce je zpracována poměrně pečlivě a dostatečně podrobně. Oceňuji, že autor funkční testy realizoval pečlivě a že detekované chyby analyzoval natolik podrobně, že dokázal odhalit problém spočívající v rámcích s větším množství po sobě jdoucích jdoucich logických jedniček. Předloženou prací autor prokázal vynikající inženýrské schopnosti.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Štohl, Radek

Úkolem p. Hromádky bylo navrhnout a realizovat modul, který bude komunikovat po silových rozvodech v domácnosti a příslušný protokol pro automatizační aplikace. Náročnost zadání lze považovat jak po stránce odborné, tak časové za odpovídající požadavkům kladeným na diplomovou práci. Na základě předložené průvodní zprávy lze konstatovat, že autor zadání splnil. Průvodní zpráva má 71 stran, skládá se z 10 kapitol. Práci lze rozdělit na tři části. První kapitolu lze označit za teoretickou část práce. Student popisuje základní pojmy pro přenos dat po silových rozvodech. Vlastní praktická část práce je rozdělena do 5 kapitol. Nejprve student definuje požadavky na modem pro Power Line Communication (PLC). Pak na základě průzkumu trhu vybral konkrétní typ – integrovaný obvod ST7540, který detailněji popisuje dále. Student navrhl a realizoval komunikační modul s uvedeným IO ST7540. V práci přiložil i potřebné výpočty důležitých částí elektronických obvodů. Student navrhl a realizoval testovací sestavu tvořenou dvojící PLC modemů připojených k PC. První experimenty jej utvrdily v nutnosti realizovat komunikační protokol nebo převzít některý ze standardů. Pro navržený komunikační protokol student zvolil architekturu sítě master- slave, která je nejčastější pro průmyslovou automatizaci. Detailně je popsán návrh i realizace protokolu jak na straně master, tak na slave. Pro testování celého systému student realizoval jednoduchou aplikaci na PC. Experimentální spolehlivost navrženého řešení bylo realizováno v rodinném domě a bytě. Student zjistil příklady rušení v rodinném domě, ale v bytě ne. Zjistil také, že na spolehlivost má vliv i vzdálenost modemů od sebe v rozvodné síti. Práce má vhodnou grafickou úroveň. Přiložená práce celkově svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta. Navrhuji hodnotit práci Bc. Hromádky známkou "A/výborně".

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 73265