PICKA, J. Sběr a zpracování dat pro statistické metody řízení výroby ABB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Horák, Karel

Diplomant se zabýval problematikou sběru a zpracování dat přímo ve výrobním procesu závodu ABB v Brně. Jako vedoucí hodnotím aktivitu zpracování úkolů jako výbornou, diplomant netradičně konzultoval a vypracovával svoji práci už během prázdnin před oficiálním zadáním. Tento postup byl zčásti nutný kvůli vazbě na potřeby podniku ABB, zčásti motivací diplomanta úkol řešit komplexně. Všechny body zadání byly splněny a dokument samotný je jen místy mírně nepřehledný, většinou však kvůli nutné kompresi většího objemu textu. Práci i s přihlédnutím k praktické realizaci hodnotím jako výbornou a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Richter, Miloslav

Zadání je náročné po stránce časové i obsahové. Svým pojetím je značně rozsáhlé a zasahuje do různých oborů. Student zpracoval literaturu, vytvořil koncepci a následně realizoval. Součástí práce je diskuze různých způsobů řešení, jejich výhod a nevýhod. Práce je psána v logickém sledu, někde však dochází ke zmínkám termínů a postupů, které budou popsány až později. Jednotlivé kapitoly se zaobírají řešenými problémy nejprve teoreticky a následně prakticky. V některých fázích (např. SPC a RD) je teorie příliš rozsáhlá, vhodější by byl praktický příklad a rozbor vhodnosti jednotlivých variant SPC pro řešení daného problému. I když se diplomant neubránil drobným chybám, je práce napsána velice dobře bez vážnějších chyb (např. str 16 "podkapitola 0", chybný vzorec (2) str 36, s chybným určením mezí výsledných hodnot). Měl se vyvarovat netechnických obratů (str 28 konec 3.3, nebo poslední řádky na poslední stránce). Část ohledně licencí je zajímavá, ale bez výsledného řešení (znění smlouvy, specifikace úkolu...) je nadbytečná. Stupeň znalostí diplomanta je značný, přitom se však při řešení nevyvaroval několika chyb. Pro vyhodnocení snímaného obrazu je přínosný rozbor vlivu šumu, zvolený typ sůl a pepř je ovšem značně nevhodný, protože "šum", který se bude v aplikaci vyskytovat má jiné charakteristiky (ztráta nebo posun řádků ...). Pro dané testy by bylo vhodné použít stejný font, se stejným vzorkováním a hlavně provádět nejen testování znaků a vzorů, které k sobě patří ale i mezi sebou (určení falešných detekcí). Dále je vhodné uvést i hodnoty testování pro nezašumněné znaky. Jaké jsou tyto hodnoty? Používá se zde i nedefinovaný termín "šumový index" - co je tím míněno? V části textu o SPC jsou uváděny obrázky (5.3, 5.4...) které nejsou v textu odkazovány a popsány, takže jejich uvedení v práci je sporné. Přiložená práce svědčí o inženýrskách schopnostech diplomanta zvládat rozbor úlohy, vypracovat dané řešení, které je zde dosti rozsáhlé a komplexní. I přes uvedené nedostatky navrhuji klasifikaci výborně / A / 90.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 73266