MIŠÍK, Š. Meteostanice s rozhraním Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Diplomová práce Štefana Mišíka předpokládala navržení koncepce a následnou realizaci meteorologické stanice vybavené základní sadou senzorů pro monitorování venkovního prostředí. Meteorologická stanice měla být dále vybavena komunikací přes rozhraní Ethernet pro připojení do počítačové sítě a WWW serverem pro uživatelsky přívětivý přístup k měřeným datům. Nedílnou součástí meteorologické stanice je zálohované napájení pro případ výpadku primárního napájecího zdroje a dále FLASH kartou pro ukládání naměřených dat. Student v rámci diplomové práce provedl průzkum obdobných meteorologických stanic a jejich vybavenosti. Následně student navrhnul koncepci stanice, vytipoval vhodné senzory a realizoval obvodové schémata elektroniky. Z těchto schémat student navrhnul plošné spoje, které po jejich vyrobení osadil součástkami a oživil. Dále student připojil a oživil zvolené sensory a vytvořil programové vybavení meteorologické stanice. Vlastní stanici vybavil zabudovaným WWW serverem, který umožňuje poskytovat data a spravovat meteorologickou stanici přes rozhraní Ethernet za využití WWW stránek a klasického webového prohlížeče. Při návrhu a realizaci meteorologické stanice student postupoval samostatně a cíleně. Student využíval konzultací vedoucího práce jen v nezbytné míře. Vlastní řešení diplomové práce je funkční a splňuje požadavky zadání. Student předvedl, že je schopen samostatné inženýrské práce a má dobré technické znalosti i schopnosti. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Kaczmarczyk, Václav

Ve své práci se student zabývá návrhem a realizací meteostanice, která disponuje dostatečným výkonem a komunikačními možnostmi k tomu, aby mohla sloužit i jako jádro systému inteligentního domu. V teoretické části práce student provádí literární rešerši a srovnává obdobné komerční projekty. Co mi v této části chybí je srovnání cen jednotlivých řešení. Z jejich popisů je patrné, že nejde o systémy za několik stokorun, bylo by tedy určitě užitečné porovnat, zda by popsané řešení mohlo být konkurenceschopné. V praktické části se student velmi podrobně zabývá problematikou návrhu jednotlivých dílčích celků meteostanice. Návrh je vždy podložen i nezbytnými výpočty. Dále se student zabývá návrhem software. Po stránce odborné je práce na vysoké úrovni. Student zodpovědně přistoupil k řešení zadaného problému a popis řešení – hlavní část práce – je zpracován kvalitně a systematicky. U popisu softwarové části řešení bych uvítal bloková schémata pro úlohy, případně schéma popisující výměnu dat mezi úlohami. Po stránce formální vykazuje práce několik drobných nedostatků. Student na několika místech užívá nejednoznačné názvosloví (např. heap x halda) bez předchozího vysvětlení. U převzatých obrázků není uveden literární zdroj. V práci se vyskytují překlepy či zdvojená písmena. I přes uvedené formální nedostatky práci hodnotím jako velmi kvalitní a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 73678