PILNÝ, J. Informační portál s WWW rozhraním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Diplomová práce studenta Jiřího Pilného je zaměřena na vytvoření řídicí elektroniky maticové zobrazovací jednotky BUSE vybavené komunikačním rozhraním Ethernet. Student měl za úkol navrhnout novou mikroprocesorem řízenou elektroniku pro ovládání standardního panelu BUSE využívaného v dopravních prostředcích tak, aby bylo možné ovládat panel po jednotlivých pixlech a tudíž ho využít jako panel grafický. Dalším požadavkem byla komunikace přes komunikační rozhraní Ethernet a využití služeb WWW serveru. Nedílnou součástí realizace bylo začlenění několika sensorů pro monitorování prostředí uvnitř budov, kde se předpokládá využití panelu. Student samostatně navrhnul koncepci řídicí jednotky zobrazovacího panelu, navrhnul schéma zapojení a realizoval desky plošných spojů řídicí části i výkonových obvodů. Následně student tyto desky osadil elektronickými součástkami a oživil je. Pro zabudované mikrokontroléry bylo vytvořeno programové vybavení pro nízkoúrovňové ovládání jednotlivých pixelů a dále pro nadřízený mikrokontrolér s rozhraním Ethernet. Student celé zařízení oživil a demonstroval jeho funkčnost. V rámci své práce student postupoval systematicky a samostatně. V průběhu řešení využíval konzultací a podařilo se mu v plném rozsahu splnit všechny body zadání diplomové práce. Vlastní realizace je funkční a textová část diplomové práce je také na dobré úrovni. Předložená diplomová práce obsahuje nezbytné informace a je dobře strukturována. Celkově je možné diplomovou práci hodnotit jako povedenou. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Franek, Lešek

Student měl realizovat systém, který zobrazuje data ze snímačů a zadaná přes internet na zobrazovacím panelu běžně používaném v MHD. V první řadě postrádám literární rešerší, jak jsou realizovány podobné zobrazovací systémy, které můžeme vidět v lyžařských areálech a jiných aplikacích. Student měl k dispozici zobrazovací zařízení BUSE určené pro MHD. Vzhledem k tomu, že chtěl mít možnost zobrazovat i grafické informace a ne pouze alfanumerické znaky, musel nahradit stavající řadič zobrazovacího panelu. Vzhledem k tomu, že výrobce tohoto panelu nepředpokládá, že by toto někdo prováděl, připomínala tato práce spíše reverzní inženýrství, což není nic neobvyklého a lze se s ním často setkat i v praxi. Samotný webový server byl realizován na platformě Raspberry Pi + Linux, což je velmi elegantní řešení. Autor se rozhodoval mezi řešením Lighttpd + Sqlite a Apache + MySQL, nakonec zvolil pro tuto aplikaci méně vhodné řešení v podobě Apache + MySQL což lze pravděpodobně odůvodnit větší uživatelskou podporou tohoto řešení. Dále jsem narazil na určitý nedostatek, kdy student uvádí, že jako argument programu není možné zadat řetězec s mezerou. Toto ovšem lze pouze je potřeba dát celý řetězec do uvozovek. Nahrazování mezery jiným znakem tak není potřeba. Práce je původní, pouze kapitoly popisující komunikační rozhraní Ethernet, UART, I2C jsou převzaté a popisují obecnou problematiku bohužel nejsou doplněny o odkazy na zdroje. V praxi by problém zobrazovacího panelu byl pravděpodobně řešen jinak než předěláním řadiče panelu určeného pro MHD, ale v rámci diplomové práce to studentovi umožnilo ověřit si své inženýrské schopnosti z oblasti HW tak i SW, byť z důvodu časové náročnosti výsledné řešení není zcela dotažené.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 73674