HAZUCHOVÁ, E. Enkapsulace různých typů enzymů do organických částic. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce je zaměřená na vývoj nových přípravků s enkapsulovanými enzymy v jednoduché i komplexní formě pro potenciální využití v potravinářství a farmacii. Práce je řešena v rámci CMV a NPU 1. V průběhu řešení práce byly připraveny a analyzovány vybrané proteolytické enzymy (trypsin, bromleain), směsi hydroláz (papain) a přírodní extrakt s obsahem enzymů (mladý ječmen). Enzymy jsou relativně ciltivé na vnější prostředí a jejich aktivitu lze dlouhodobě uchovat mimo jiné i enkapsulací. Dále byly proto enzymy enkapsulovány do několika typů polysacharidových a liposomových částic a byla hodnocena enkapsulační účinnost a stabilita částic. Připravené částice byly inkubovány rovněž v modelových potravinách a modelových trávicích tekutinách za účelem ověření možnosti využití k cílenému transportu enzymů do organismu. Bakalářka pracovala zcela samostatně a s velkým zájmem o řešené téma. V první fázi práce zpracovala přehlednou literární rešerši týkající se přehledu enkapsulačních technik a struktury enzymmů. Během rozsáhlé a časově náročné experimentální části práce studentka musela zvládnout řadu různých metodických postupů (stanovení enzymové aktivity, enkapsulace manuální a na enkapsulátoru, DLS). Samostatně studentka zpracovala a interpretovala získané výsledky a vyvodila z nich i odpovídající závěry. Výsledná bakalářská práceí je po odborné i formální stránce na vysoké úrovni. Z výše uvedených důvodů práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovým stupněm výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Studentka Eva Hazuchová se ve své bakalářské práci věnovala enkapsulaci proteolytických enzymů do vybraných matricí. Teoretická část bakalářské práce má logickou strukturu a návaznost, nicméně ji částečně snižuje občasná formulační neobratnost autorky. Autorka v teoretické části čerpala z celkem 31 zdrojů, bohužel se často jedná o nepříliš hodnotné internetové zdroje. Přitom jde často o obecné informace, které bylo jistě možno nalézt i v hodnotnějších publikacích. Výsledková část práce je na bakalářskou práci poměrně obsáhlá. Určitě stojí za ocenění množství experimentální práce, kterou autorka odvedla. Otestována byla celá řada kombinací proteolytických enzymů a „systémů“ pro jejich enkapsulaci. Vybraná problematika je vysoce aktuální, ale také velice komplexní. Při enkapsulaci enzymů je proto potřeba brát v potaz nejen enkapsulační účinnost, ale také vliv enkapsulace na aktivitu enzymů. Stejně tak by jistě bylo zajímavé posoudit vliv modelových podmínek nejen z pohledu stability částic, ale také z pohledu jejich protektivního účinku vzhledem ke stabilitě enkapsulované proteázy. Je zajímavé, že stanovení enzymové aktivity je zahrnuto do experimentální části (kapitola 4.4.2.), ale ve výsledkové části nejsou žádná data presentována. Na druhou stranu he nutné přiznat, že by takto komplexní přístup k problematice výrazně přesáhl rámec bakalářské práce. Je také nutné vyzdvihnout praktické a aplikační zaměření práce. Výsledky experimentů studentka presentuje formou tabulek a grafů, které doprovází komentář a také diskuze. Výsledky jsou nakonec přehledně shrnuty v závěrech práce. Celkově lze konstatovat, že studentka splnila zadání práce, doporučuji tedy práci k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 68069