VRTNÁ, M. Enkapsulace mléčných bakterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce je zaměřená na vývoj nových přípravků s enkapsulovanými probiotickými bakteriemi pro potenciální využití v potravinářství a farmacii. Práce je řešena v rámci CMV a NPU 1 a ve spolupráci s průmyslovou praxí. V průběhu řešení práce byly kultivovány dva druhy mléčných bakterií rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Biologický efekt probiotik závisí na zachování životaschopnosti bakterií, kterou lze účinně ovlivnit enkapsulací. Proto byly bakterie enkapsulovány do několika typů polysacharidových částic a byla hodnocena enkapsulační účinnost, stabilita částic a životaschopnost probiotik. Připravené částice byly inkubovány rovněž v modelovém fyziologickém prostředí pro ověření možnosti cíleného transportu probiotik do organismu. Bakalářka pracovala samostatně a s velkým zájmem o řešené téma. V první fázi práce zpracovala přehlednou literární rešerši týkající se biologických účinků probiotických bakterií a enkapsulačních technik. Během rozsáhlé a časově a organizačně náročné experimentální části práce studentka musela zvládnout řadu různých metodických postupů od kultivačních technik přes stanovení viability průtokovou cytometrií a počítáním buněk až po práci na enkapsulátoru a charakterizaci částic mikroskopickými technikami. Samostatně studentka zpracovala a interpretovala získané výsledky a vyvodila z nich odpovídající závěry. Vypracovala tak kvalitní bakalářskou práci, jejiž výsledky budou součástí příspěvku na mezinárodní konferenci. Z výše uvedených důvodů práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovým stupněm výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lichnová, Andrea

Bakalářská práce studentky Moniky Vrtné je zaměřena na přípravu několika typů polysacharidových částic obsahujících dva druhy probiotických bakterií. V teoretické části jsou uvedeny různé techniky přípravy částic, zmiňovány jsou látky, ze kterých je možné částice připravit, a také jsou zde popsány probiotické kmeny použité v této práci. V experimentální části jsou potom shrnuty výsledky měření viability buněk pomocí průtokového cytometru, sledována je stabilita částic v simulovaném fyziologickém prostředí, v modelových potravinách a jedné potravině reálné, to vše navíc v několika časových intervalech. Výsledky jsou uváděny v přehledných tabulkách a doplněny obrázky. Přestože je výsledků úctyhodné množství, uvítala bych jejich větší diskuzi. Práci bych vytkla snad jen nižší stylistickou úroveň a některá nevhodná slovní spojení. Celkově však studentka cíle práce splnila, prokázala schopnost orientovat se ve značném množství výsledků, a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A (výborně). Otázky: 1. V práci uvádíte (např. v kapitole 5.4.5.3), že prostředí 3% kyseliny octové je pro probiotické kultury příliš kyselé. Jaké je tedy optimální pH pro Vámi používané kmeny? 2. U obrázků z pozorování pod mikroskopem chybně uvádíte zvětšení 40x, což je pouze hodnota uváděná na objektivu. Jak se správné zvětšení počítá?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 68068