BAČOVÁ, J. Studium kinetiky přenosu protonu v excitovaném stavu v systému polymer-tenzid [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mravec, Filip

Studentka Jana Bačová splnila požadavky specifikované v zadání bakalářské práce. Studentka zvládla techniky stacionární fluorescence i časově-rozlišené fluorescence, které jsou z časového a přístrojového hlediska velmi náročné. Na druhé straně bych ocenil v přístupu studentky větší zaujetí, promyšlenější postup a samostatnost, zvláště ve vyhodnocování experimentálních výsledků a dodržování harmonogramu. Nicméně výsledná práce je zpracována na dobré úrovni, zadání bylo spněno beze zbytku a proto doporučuji práci k obhajobě se stupněm "velmi dobře".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vala, Martin

Předkládaná práce se zabývá studiem interakcí mezi hyaluronanem a tenzidem septonex pomocí fluorescenčních sond. V teoretické části předkládané práce studentka Jana Bačová shrnula základy problematiky fluorescence, hyaluronanu a koloidů. Autorka se zaměřuje na podstatné části související s cílem práce a zbytečně neodbíhá od tématu. Dále je shrnut současný stav problematiky studia přenosu protonu v excitovaném stavu ve studovaných systémech. Zde však postrádám bližší vymezení této práce, tj. jak tato práce na tento stav navazuje. V praktické části je zjišťován vliv hyaluronanu na kritickou micelární koncentraci septonexu pomocí dvou fluorescenčních sond. V závěru je konstatováno, že 1-naftol je vhodná sonda na přítomnost vody díky vysoké citlivosti přenosu protonu v excitovaném stavu. Naměřené výsledky jsou vesměs kvalitně zpracovány a přehledně prezentovány. Experimentální část obsahuje dostatečně bohatou diskusi a komentáře k zjištěným závislostem. Je patrné, že autorka se s problematikou dostatečně obeznámila. Celkově práce působí kvalitním dojmem, splňuje všechny požadavky na bakalářskou práci kladené, a proto ji doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A. Některé formální nedostatky: V teoretické části zcela chybí v textu odkazy na obrázky. Číslování literatury v textu není vzestupné. Strana 22 není číslovaná. Jiná velikost písma na začátku kapitol 4.3 a 4.4. Popis osy y na některých obrázcích (17, 18 a další) neodpovídá typografickým pravidlům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 67602