MARŠÁLKOVÁ, L. Audiometrie čistými tóny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelař, Milan

Slečna Bc. Leona Maršálková měla za úkol v rámci své diplomní práce navrhnout a sestrojit jednoduchý audiometr pro audiometrii čistými tóny. Slečna Maršálková si již v rámci semestrálního projektu ujasnila teoretické problémy související s audiometrii čistými tóny. Na základě předpokládaných funkcí přístroje navrhla blokové schéma a prostudovala si i literaturu související s obvodovou technikou pro navrhovaný audiometr. Obsáhlý seznam použité literatury, který ve své práci uvádí, to dostatečně dokumentuje. Dílčí části přístroje byly testovány na nepájivém poli. Slečna Maršálková v průběhu řešení své diplomní práce absolvovala i řadu konzultací. Na ty chodila vždy připravena, takže bylo možno řešit konkrétní problémy, které se v průběhu času vyskytly. Při praktických měřeních se ukázalo, že největší problémy byly s výběrem vhodného prvku, který měl být zdrojem šumu pro generátor šumu. To se vyřešit podařilo. Slečna Maršálková byla velmi iniciativní a při konstrukci desky plošného spoje s elektronikou audiometru projevila značnou míru samostatnosti a především i neobyčejnou pečlivost a systematičnost. Vlastní realizace přístroje byla skutečně velmi pracná (stačí se podívat na rozpisku součástek) a bylo nutno řešit řadu problémů s nejrůznějšími vazbami mezi dílčími částmi přístroje, které se ukázaly až při oživování. Základní problém spočívá totiž v tom, že to pouhé schéma přístroje neukáže. Předložená diplomní práce je zpracována s odpovídající péčí a budí opravdu dobrý dojem. Zadání diplomní práce bylo podle mého soudu splněno. Přístroj byl navržen, funkční vzorek byl sestrojen a otestována jeho funkce. Proto doporučuji diplomní práci slečny Bc. Leony Maršálkové k obhajobě a navrhuji hodnocení 95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Předložená práce se věnuje návrhu a realizaci signálového generátoru pro audiometrii čistými tóny. V teoretické části práce je představena fyziologie sluchu a rovněž metody pro diagnostiku sluchu. Zde vytýkám jisté nejasnosti, například hned v úvodu práce je tvrzení, že vysoké frekvence zvuku (20kHz) jsou důležité pro porozumění řeči. To je zcela mylné, protože například v telefonních přístrojích je řečový signál přenášen do frekvencí 3.4kHz. V praktické části práce se studentka plně věnuje návrhu zapojení signálového generátoru pro audiometrii. Generátor je založen na tónovém generátoru, který výsledný harmonický průběh získává tvarováním trojúhelníkového průběhu. Tato volba je správná pro oblast audiometrie, protože zaručuje neměnnou amplitudu při změně frekvence signálu. Rovněž zajímavá je realizace generátoru šum. Zde studentka využila germaniového tranzistoru, který má při malém proudu báze-emitor na VA charakteristice přechodu báze-emitor v závěrném směru oblast nestability. Veškeré návrh jednotlivých částí generátoru jsou podloženy výpočty. Navržený generátor pro audiometrii je realizován a rovněž je vyhodnocena jeho funkčnost. V práci pouze postrádám ukázkové měření s tímto navrženým a realizovaným audiometrem. Předložená práce má rozsah 78 stran a 4 strany příloh a po formální stránce je práce na dobré úrovni. Členění práce má logickou stavbu a práce je rovněž dobře ocitována. Zadání práce je splněno v celém rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 73057