REJNUŠ, M. Měřicí zesilovač využívající vektorové synchronní detekce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Drexler, Petr

Student v rámci řešení diplomové práce zpracoval komplexní návrh a realizaci přístroje – měřicího zesilovače využívajícího synchronní detekce signálu s vektorovým výpočtem jeho parametrů. Úvodní teoretická část je kvalitně a podrobně zpracována a uvádí i související matematický aparát popisující principy synchronní detekce. Nad rámec zadání prozkoumal student současnou komerční nabídku podobných přístrojů a popsal jejich principy a parametry. Na základě zjištěných informací a dle pokynů zadání zpracoval kompletní návrh přístroje. Postup návrhu je v práci velmi podrobně popsán a veškerá navržená řešení jsou zdůvodněna. Student dále realizoval značné množství analogových a číslicových elektronických funkčních bloků, provedl jejich celkové sestavení a velmi kvalitně vyrobil i mechanickou část přístroje. Na rámec požadavků realizoval student mikroprocesorovou řídící a indikační jednotku. Následně změřil základní parametry přístroje pro jeho srovnání s komerčními modely. Student postupoval při řešení velmi samostatně a iniciativně. Reflektoval veškeré připomínky vedoucího a také doporučení z posudku předcházejícího semestrálního projektu. Z formálního hlediska lze práci vytknout umístění kapitoly zabývající se šumovými vlastnostmi operačních zesilovačů. Ta by měla být uvedena již před návrhem zesilovacích obvodů, jelikož jejich návrh z ní vychází. Vzhledem k vysoké odborné úrovni, aktivitě studenta při řešení a množství vykonané návrhové a konstrukční práce hodnotím diplomovou práci výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Vlček, Čestmír

Student navrhl a realizoval měřicí zesilovač, který je svými parametry srovnatelný s profesionálními výrobky. Předložená práce je poměrně obsáhlá a řeší v jednotlivých kapitolách problematiku návrhu stěžejních komponentů a jejich potřebných vlastností. Pro řešení byla zvolena metoda synchronní detekce s vektorovým vyhodnocením signálů. Student provedl rozbor parametrů přístrojů jednotlivých firem, které jsou na trhu, a s použitím moderních součástek navrhl a realizoval jednotlivé bloky, jejich ovládání a začlenění do výsledného celku. Práce podrobně popisuje jednotlivé kroky návrhu a jejich teoretický základ. Dokumentace k realizaci je podrobná a úplná. Práci hodnotím výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 73242