BŘEZINA, V. Automatizované měření polarizačních vlastností optického svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Poliak, Juraj

Téma předložené diplomové práce navazuje na studentovu bakalářskou práci. Student práci obohatil po teoretické i praktické stánce. V diplomové práci popisuje různé přístupy k analýze i změně polarizačního stavu světelné vlny pomocí různých metod a využitím různých polarizačně závislých prvků. Student si vybral jednu metodu, která umožňuje efektivní řízení a automatizaci celého měření. Práce tak pozostáva z optomechanické části s rotační čtvrtvlnnou destičkou, pevným lineárním polarizátorem a posuvem s krokovým motorem. Analyzovaný svazek je po průchodu optickým systémem zpracovaný v detekční analogové části systému a dále převeden do digitální podoby a přeposlán k zobrazení v PC pomocí digitální části s mikroprocesorem ATMega16. Vytvořený program v prostředí MATLAB vyhodnocuje polarizační stav optické vlny a zobrazí ho přehledně na Poinkaréově sféře. Program a celý systém je funkční až na komunikační problémy mezi PC a mikroprocesorem. Vzhledem k studentově aktivitě počas celé doby řešení projektu, dobrému formálnímu zpracování práce a náročnosti zadání hodnotím práci známkou B (83 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Vlček, Čestmír

Práce se zabývá řešením důležité úlohy, bez které se neobejde žádná laboratoř optoelektroniky. Student provedl rozbor všech potřebných komponentů, počínaje zdroji koherentního záření a dále se zabýval polarizátory, retardéry a detektory. Jako vhodnou metodu popisu polarizačních vlastností záření zvolil metodu Stokesových parametrů a jejich zobrazení na Poinkaréově kouli, které je velmi názorné a umožňuje sledovat vývoj polarizace podél celé optické trasy. Pro měření použil uspořádání pracoviště s rotující destičkou /4, které je vhodné pro automatizaci celého procesu měření. Navrhl uspořádání s pohonem destičky pomocí krokového motoru, ovládací obvody a fotodetektor s vyhodnocením naměřených intenzit pro jednotlivé polohy destičky a dále výpočetní program v Matlabu. Zařízení bylo realizováno a ověřeno, v práci je uvedena potřebná dokumentace a celkové provedení měřicího pracoviště. Práce je psána přehlednou a čtivou formou, s minimem chyb (prohřešků proti pravopisu), a má odpovídající rozsah. Práci hodnotím výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 73212