KOSTKA, F. Umělá neuronová síť pro modelování polí uvnitř automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Cílem práce bylo vytvořit metodiku neuronového modelování elektromagnetických polí uvnitř automobilu. Pozornost měla být věnována pravděpodobnostnímu popisu polí a dílčímu experimentálnímu ověření výsledků neuronového modelování. Pro trénování neuronových sítí byl dán diplomantovi k dispozici numerický model auta s 12 mono-kónickými anténami ve vnitřním prostoru. Numerický model počítal v kmitočtovém pásmu od 2 do 6 GHz přenos mezi anténami s kmitočtovým krokem 10 MHz. Přenosy mezi anténami byly poznamenány řadou úniků, které znemožňovaly vytvořit věrohodný neuronový model. Proto diplomant porovnal různé filtrační algoritmy, které kmitočtový průběh přenosu upravily do tvaru vhodného pro neuronovou aproximaci. Diplomant ve své práci porovnal dopředné sítě z Neuronového toolboxu MATLABu a sítě s radiálními bázovými funkcemi vytvořené Dr. Koudelkou. Od experimentu bylo z časových důvodů upuštěno. Diplomová práce byla průběžně konzultována. Na její realizaci diplomant pracoval průběžně a iniciativně. Práci hodnotím vzhledem k chybějící experimentální části jako velmi dobrou.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Škvor, Zbyněk

Práce je po formální stránce vypracována téměř pečlivě. Autor poměrně často vynechává v textu mezery mezi slovy přes to, že je snadné takové překlepy detekovat přímo v použitém textovém editoru. Rovněž příprava souboru pdf byla poněkud macešská k provedení vzorců (sr. str. 28, 29 a 33). Celá práce obsahuje celkem 5 (převzatých) matematických vztahů, což není právě vysoký počet na magisterskou kvalifikační práci renomované technické školy. Postrádal jsem alespoň základní úvahu autora o tom, jaká je fyzikální podstata modelovaného děje. Rovněž informace o umístěn antén v kabině je pouze ilustrativní, rozhodně nepostačuje k zopakování pokusu. V tomto ohledu se poměrně malý rozsah práce nejeví jako příliš šťastný. Je velkou otázkou, jak by použité algoritmy pracovaly s reálnými (naměřenými) daty zatíženými chybou.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 73228