ZAHRADNÍK, R. Rozměřování záznamů EKG s využitím kombinování metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Martin

Student nastudoval problematiku rozměřování záznamů EKG a shlukové analýzy a obojí v práci popsal. K realizaci si zvolil tři rozměřovací algoritmy založené na odlišných principech a všechny je otestoval na kompletní standardní databázi CSE. Účinnost těchto algoritmů prezentoval nejen statisticky, ale také vizuálně na nejobtížnějším signálu z databáze CSE, signálu č. 117. V další části realizoval algoritmus shlukové analýzy a využil jej ke kombinování výsledků metod za účelem zvýšení účinnosti a přesnosti rozměření záznamů EKG. Studentovi se podařilo prokázat výhody tohoto přístupu spočívající ve zvýšení sensitivity detekce klíčových bodů záznamů EKG. Dosažené výsledky student srovnal s ostatními autory. Zadání diplomové práce bylo studentem splněno v plném rozsahu. Po formální stránce musím vytknout kratší rozsah práce (45 stran od úvodu po závěr) a časté překlepy. Odkazy na literatury jsou uvedeny v kulatých závorkách, namísto v hranatých. Po odborné stránce by práci prospěl důkladnější rozbor teorie rozměřování. Naopak musím vyzdvihnout celou řadu ukázek rozměření a to nejen na jednoduchých, ale i komplikovaných signálech databáze. Vzhledem k uvedeným výhradám práci celkově hodnotím jako dobrou.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Smital, Lukáš

Diplomová práce se zabývá metodami rozměření EKG signálu s možností snížení chybovosti algoritmu shlukováním výsledků jednotlivých metod. Student v teorii rozebral, navrhl a realizoval celkem tři rozměřovací algoritmy, pracující na odlišných principech. Při testování na kompletní CSE databázi dokázal, že výsledky spolupracujících metod jsou zlepšeny oproti výsledkům kterékoli metody samostatně. V práci nejsou dostatečně popsány některé parametry použitých metod a není zdůvodněno jejich použití (např. využití vlnky bior3.1 v kap. 2.3.1), některé obrázky neodpovídají popisu v textu a student nepopisuje správně osy při zobrazování časových průběhů EKG. Z formálního hlediska bych vytkl především velké množství překlepů, které ztěžuje čitelnost práce. I přes tyto výtky považuji práci za zdařilou.

Navrhovaná známka
C
Body
75

eVSKP id 73034