JANOVIČ, T. Tvarová klasifikace pro detekci chybně segmentovaných kostí v CT datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Walek, Petr

Práce studenta Tomáše Janoviče se věnuje využití popisu tvaru binárních objektů pro detekci chybně segmentovaných kostí. K řešení zadaných úkolů student přistupoval zodpovědně po celou dobu vypracovávání diplomové práce. Pracoval samostatně a často přicházel s vlastními nápady a způsoby řešení problémů. Student prokázal, že je schopen se samostatně orientovat a vyhledávat informace v odborné literatuře, což dokazuje její rozsáhlý seznam obsahující převážně odborné články v angličtině. Ačkoliv je pojem potenciálně chybně segmentované kosti značně mlhavý, dokázal se se zadáním velmi dobře vypořádat, což naznačují prezentované výsledky. Zadání práce lze tedy považovat za splněné. Kladně hodnotím také účast na studentské konferenci EEICT 2014, kde s příspěvkem obsahujícím jádro práce autor ve své kategorii zvítězil. Předloženou práci stejně jako aktivitu studenta při řešení projektu považuji za příkladné a hodnotím stupněm A 97b.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Jan, Jiří

Práce se zabývá v podstatě dvěma navazujícími, ale metodologicky odlišnými oblastmi: segmentací kostní a specielně kortikální tkáně zejména v oblasti lebky, a dále charakterizací tvaru vysegmentovaných (kostních) objektů vhodnými deskriptory s cílem detekovat místa možných nepřesností segmentace, specielně chybného přerušení spojitosti objektu. V obou částech práce autor nejprve přehledně shrnuje poznatky o různých metodách z rešerše literatury a poté podrobně popisuje na nich založené vlastní postupy a jejich programovou implementaci. V obou částech také dokumentuje zajímavé výsledky konkrétní aplikace na medicínská 3D CT data a z více hledisek tyto výsledky kriticky hodnotí. Práce působí solidním a vyváženým dojmem. Po formální stránce je práce přehledně členěna a uspořádána. Nenalezl jsem pouze seznam souborů resp. obsah přiloženého CD, který by napomohl orientaci v tom, jaké obsahuje a kde nalézt programové a další soubory, jež nebylo možné in extenso uvést v práci, v jakém jsou uvedeny formátu apod.. Jazykovou stránku práce je možno hodnotit jako velmi dobrou, podobně jako grafickou úpravu. Jako zřejmě první větší práce autora se ovšem diplomní práce nevyvarovala drobných nedostatků, např. v rov. (1.5) chybí indexovaná veličina v součtu, na str. 12 se nepřesně hovoří o energii záření (73keV), obr.2.4b by jako výsledek jednoduchého prahování měl být binární, ale zřejmě není, přesněji lze (str. 23) hovořit o tom, že jiná rozdělení lze aproximovat (nikoli nahradit) Gaussovým, na str. 35 se mluví o „užití grafu, popř. stromu“ jako alternativách, ačkoli druhý z pojmů je v prvém obsažen, na obr. 7.3 nejsou vidět deklarované oblasti - modrá a zelená apod. Na některých místech je popis méně úplný nebo ne zcela srozumitelný, kupř. nejasný je pojem anatomicky orientované hranice na str. 14, nebo na str. 31 není jasné, proč se užívá ekvalizovaných histogramů u metody tvarových souvislostí; obé by bylo dobré vysvětlit při obhajobě. Tyto poznámky ale nepředstavují významnější kritiku. Celkově práci hodnotím jako koncepčně i provedením zdařilou a klasifikuji ji 95 body – výborně (A).

Navrhovaná známka
A
Body
95

eVSKP id 73050