DVOŘÁKOVÁ, L. Kvantifikace T1 pro preklinické MRI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Jiřík, Radovan

Studentka se věnovala řešení diplomové práce velmi aktivně a velmi samostatně. Studentka dostatečně prostudovala potřebnou literaturu a s pomocí školitele a lékařů navrhla protokol pro kardiologické vyšetření potkana na experimentálním NMR skeneru na pracovišti ÚPT AV ČR. Samostatně navrhla program pro zpracování naměřených dat za účelem kvantifikace T1 myokardu, včetně grafického rozhraní. Studentka zpracovala a realizovala akviziční protokol a implementovala metody zpracování dat pro dvě metody kvantifikace T1 myokardu, oproti jedné metodě požadované v zadání. Část práce byla prezentována na studentské konferenci EEICT. Studentka provedla velké množství experimentů na živých potkanech a na izolovaných potkaních srdcích, aby optimalizovala akvizici a vyhodnotila navržené metody. Navržené metody budou na pracovišti ÚPT AV ČR využívány v rámci výzkumných projektů zaměřených na diagnostiku a léčbu kardiomyopatie. Zadání bylo splněno.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Macíček, Ondřej

Diplomová práce Lenky Dvořákové se zabývá výběrem pulzních sekvencí a metodiky pro absolutní kvantifikaci relaxačního času T1 v kardiologickém animálním MRI tzv. relaxometrii. Tuto metodiku lze použít pro diagnostiku srdeční fibrózy malých zvířat. K teoretické části práce nemám výhrady. Teorie je sepsána v adekvátním rozsahu a hloubce. Autorka v práci rozebírá MRI teorii, která plynule navazuje na akviziční sekvence. Jsou zmíněny jak základní, tak pokročilejší sekvence, které jsou optimalizované na rychlost akvizice a jsou potencionálně vhodné pro vyšetření srdce. Z hlediska praktické části mám výhradu k syntetickým obrazům – autorka uvádí, že byl superponován šum, ovšem není specifikováno, jestli se jedná o šum s Rayleighovým rozdělením, který je vhodný k tomu, aby byl obraz srovnatelný s reálnými snímky. Dále je škoda, že nebylo provedeno srovnání vypočítané T1 mapy stejného anatomického řezu potkana s referenční RARE metodou. U sekvence Intragate FLASH je uvedeno, že během akvizice není třeba měřit EKG, ovšem pro rekonstrukci snímků je to nezbytné a zřejmě bylo EKG měřeno. Z hlediska programové části v MATLABu nemám výhrad. Kód je přehledný a program je odladěný. Nad rámec zadání byla implementována i druhá metoda odhadu času T1. Po formální stránce je práce na vysoké úrovni. Práci hodnotím stupněm A/93 b. a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 73042