HYLMAR, P. Detekce QRS založená na počítání průchodů nulou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Martin

Student nastudoval a v práci řádně popsal problematiku detekce komplexů QRS, přičemž se podrobněji zaměřil na metodu založenou na počítání průchodů nulovou hladinou. Tuto metodu následně realizoval a otestoval. V další části práce potom rozebral problematiku optimalizace parametrů a navrhl přístup založený na genetických algoritmech. Podařilo se optimalizovat parametry metody a otestovat ji na dvou kompletních standardních databázích signálů EKG. Dosažené výsledky student důkladně diskutoval a prezentoval. Zadání práce bylo splněno v plném rozsahu. Po formální stránce je práce na vynikající úrovni. Od úvodu po závěr má solidní rozsah 60 stran a obsahuje 45 zdrojů literatury. Vytknout mohu snad jen několik málo překlepů v textu a trochu nevhodně zvolený způsob zobrazování referenčních a detekovaných pozic, které se často překrývají. Po odborné stránce práci považuji taktéž za výbornou a nemám žádné výhrady. Student během práce projevil iniciativu a navrhoval vlastní způsoby řešení problému. Celkově práci považuji za vynikající a hodnotím ji stupněm výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Janoušek, Oto

Předkládaná práce se zabývá detekcí QRS komplexu na základě počtu průchodu nulou a detailně se věnuje využití genetických algoritmů pro optimalizaci parametrů detekční metody. Práce je velmi dobře strukturovaná, jednotlivé kapitoly na sebe plynule navazují a uváděné poznatky jsou vhodně zařazeny do souvislých bloků. Práce proto zanechává po slohové i odborné stránce výborný dojem. Metody, využité v práci, jsou dobře dokumentovány a vhodně doplněny o přehledná bloková schémata. Z celé práce je patrné, že student důkladně rozumí zadané problematice. Výsledky jsou korektně interpretovány, autor je v diskuzi srovnává s výsledky jiných metod, přičemž používá bohatou základnu použité literatury. Pro případ, že by autor dále výsledky publikoval, doporučuji věnovat pozornost občasným gramatickým hrubkám. Zadání je beze zbytku splněno.

Navrhovaná známka
A
Body
97

eVSKP id 73047