SONNENSCHEIN, J. Návrh řídícího systému pro mobilní cirkulační systém pro transport plic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem práce Jiřího Sonnenscheina byl návrh modulu řídicího systému pro připojení senzorů, sběr dat a jejich přenos pomocí Bluetooth. V úvodu práce je kromě potřebné fyziologie popsán modul mechanického plicního simulátoru a mobilní cirkulační modul vyvinuté v rámci projektu Alveopic, na který práce svým výsledkem navazuje a rozšiřuje jej. Nutno podotknout, že zadání práce se v průběhu řešení modifikovalo tím, že řídicí jednotka byla rozdělena na několik samostatných modulů, přičemž student dostal za úkol osobně řešit modul pro výběr a nastavení parametrů pro ostatní moduly řídicí jednotky. Tyto jednotky mezi sebou komunikují po společné sběrnici. Student ve své práci diskutoval potřeby a požadavky senzorů, provedl systémový návrh hlavního modulu, vybral vhodný mikrokontrolér a pro tento sestavil a odladil program. V práci mohu ocenit způsob, jakým student definuje "menu", zvolený způsob umožňuje velmi jednoduché rozšíření položek. Po formální stránce vytýkám drobný prohřešek proti logice členění kapitol (1.1.1 a 5.1). Mimoto jsou obrázky a tabulky řádně odkazovány a použité zdroje korektně citovány. Velká škoda je, že byl student při popisu vlastní práce poměrně skromný, popisu vlastního návrhu měl věnovat větší část. I přes uvedené výhrady byly cíle práce splněny a práci Jiřího Sonnenscheina hodnotím známkou "velmi dobře" / B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Veselý, Ivo

Studen měl ve své práci za úkol seznámit se s modulem mechanického plicního simulátoru a modulem pro transport plic, seznámit se s parametry kontrolovanými během transportu plic, navrhnout modul řídicího systému pro připojení senzorů, sběr dat a přenos těchto dat technologií Bluetooth. Dále měl student uvažovat použití senzorů teploty, talku průtoku a hladinový senzor a taktéž řízení čerpadla pro plnění převozní nádoby. A závěrem navržený systém realizovat a ověřit správnost návrhu a vyhodnotit funkce systému. Dané téma je poměrně složité vzhledem k vyžadovanému širokému spektrum znalostí, jak z oboru biomedicíny, tak z programování mikroprocesorů. Jak je z práce patrné, student si dobře osvojil tyto znalosti a využil je pro návrh řídící jednotky. Ale v samotné realizaci jsou některé nedostatky. Hlavním nedostatkem je neúplnost hardwarového řešení a absence ověření správnosti návrhu. Tyto nedostatky přisuzuji hlavně tomu, že byl modul tvořen v týmu. Dále bych ocenil širší popsání programu v samotné práci. Z formálního hlediska je práce rozčleněna do dostatečného množství kapitol, které umožňují dobrou orientaci čtenáře v textu. Až na výše zmínění témata má většina kapitol dostatečný rozsah odpovídající jejich důležitosti. Diplomová práce celkově svědčí o inženýrských schopnostech studenta. Student zadání práce splnil, i když některé body jen částečně. Proto navrhuji hodnocení D 65 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 73070