VÁLKOVÁ, H. Modelování v perfusním MR zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíla, Jiří

Bakalářka Hana Válková v teoretické rešerši popsala akviziční část problematiky dynamického kontrastem zesíleného zobrazování pomocí magnetické rezonance. V navazujících kapitolách zpracování naměřených dat věnuje pozornost zejména vlastní perfusní analýze až po zobrazení map perfusních parametrů tkáně. Zde definuje význam residuální funkce tkáně, arteriální vstupní funkce a funkce popisující disperzní jevy. V praktické části naprogramovala 19 analytických modelů těchto funkcí. Pomocí vytvořených modelů generovala syntetické křivky koncentrace kontrastní látky ve tkáni. Ze syntetických křivek zpětně odhadovala parametry modelů pomocí realizované optimalizační metody a ověřila tak její funkčnost. Dále studentka z důvodu přiblížení se reálným měřeným křivkám provedla analýzy úspěšnosti odhadů v závislosti na úrovni šumu. Reálné měřené křivky průběhu koncentrace kontrastní látky ve tkáni studentka extrahovala z pacientských dat Masarykova onkologického ústavu pomocí dodaného softwarového nástroje. Poté vybranými modely aproximovala tyto měřené křivky a získala odhady map perfusních parametrů. Provedla srovnání odhadů map vzhledem k použité disperzní funkci. Studentka vytvořila efektivní grafické rozhraní pro uživatelskou práci s modely. Rozhraní umožňuje výběr, nastavení parametrů a zobrazení všech modelů, generaci syntetických křivek koncentrace kontrastní látky ve tkáni, přidání šumu do generovaných křivek a zpětné odhady parametrů. Taktéž je umožněno načítat reálné křivky a provádět odhady na reálných datech. Studentka bez výhrad splnila zadání diplomové práce. Práce má logickou strukturu, poměrně komplikovaná teorie je velmi dobře zpracována, o čemž svědčí 40 literárních pramenů, jde výlučně o zahraniční časopisecké příspěvky a odborné knihy. Oceňuji množství názorných vlastnoručně vytvořených diagramů, obrázků a grafů. Praktická část je z podstaty problematiky svým obsahem a zejména značnou časovou náročností jednotlivých analýz rozsáhlá a svědčí o podrobné kvalitní práci studentky. Přes svou rozsáhlost dokázala metodicky volit postup analýz a věcně z výsledků tvořit závěry. Nadprůměrnou obsahovou kvalitu podtrhuje ocenění práce druhým místem v silné konkurenci studentské konference a soutěže STUDENT EEICT 2014. Práce je po formální stránce nadprůměrná, oceňuji sazbu v LaTeXu. Předloženou práci a aktivitu studentky hodnotím stupněm A (100 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Jiřík, Radovan

Předložená diplomová práce je na výborné úrovni. Po formální i obsahové stránce je velmi pečlivě zpracována. Podle teoretického úvodu a rozsahu seznamu literatury (40 položek) prostudovala studentka poměrně komplexní teorii akvizice a modelování pro MR analýzu perfuse. V poměrně obsáhlé praktické části studentka implementovala celkem 11 modelů AIF, 5 modelů TRF a 3 modely disperze AIF. Dále vytvořila programy pro generování syntetických perfusních dat a pro zpětný odhad perfusních parametrů pomocí dekonvoluce. Algoritmy a implementované modely byly komplexně vyhodnoceny na syntetických a částečně i na reálných datech. V části vyhodnocení na syntetických datech bych uvítal ještě výslednou tabulku, kde by pro jednu konkrétní reálnou hodnotu SNR (např. 20dB) byly porovnány chyby odhadů perfusních parametrů získané pomocí všech testovaných modelů. Také bych v tabulkách 3.2-3.10 spíše uvítal jiné, informativnější, měřítko chyby odhadu než řád absolutní chyby Delta. Zadání práce bylo splněno a hodnotím ji jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 73078