TOBIÁŠOVÁ, N. Biometrie s využitím snímků duhovky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Studentka Nela Tobiášová vypracovala diplomovou práci z oblasti biometrie duhovky. Během řešení práce pracovala studentka aktivně a soustavně, na konzultace se dostavovala pravidelně a měla na nich věcné a konkrétní dotazy. Odevzdaný text sleduje zadání, je logicky strukturovaný a kvalitně zpracovaný. Během řešení nastudovala několik odborných článků a podle nich realizovala metodu pro zpracování snímků duhovky s vlastními modifikacemi. Následně také správně realizovala vyhodnocení metody na sadě dat. Použité a citované práce jsou adekvátní vzhledem k řešenému tématu. Zadání je tak splněno na kvalitní úrovni. Celkově hodnotím text práce a přístup studentky stupněm A/98.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Drahanský, Martin

Předložená diplomová práce se zabývá biometrickým rozpoznáváním duhovky lidského oka. Zadání práce považuji za mírně nadprůměrně obtížné. Lze konstatovat, že všechny body zadání byly splněny. Rozsah technické zprávy se pohybuje spíše poblíž maximální hranice, avšak tento rozsah odpovídá množství provedené práce, zejména v implementační a experimentální části, tj. není na závadu. Práce vykazuje logickou strukturu, jednotlivé kapitoly na sebe navazují a jejich obsah je vyvážený. Práce je pro čtenáře čitelná a pochopitelná. Kladně hodnotím uvedení výstižných obrázků u stěžejních částí práce v teoretickém úvodu. Jak typografickou, tak i jazykovou stránku práce hodnotím rovněž velmi pozitivně. Použité a v práci citované studijní prameny jsou zvoleny velmi vhodně. Vyzdvihuji použití většího množství knih a článků z časopisů či ze sborníků. V textu práce jsou jasně odlišitelné převzaté části od vlastního přínosu studentky. Bibliografické citace jsou úplné a v souladu s citačními zvyklostmi. Realizační výstup považuji za nadprůměrně zdařilý. Realizovaná aplikace pro prostředí Matlab je funkční, zdrojové kódy jsou připraveny vynikajícím způsobem (včetně komentářů). Nejzdařilejší jsou však provedené experimenty, neboť z nich jasně vyplývá porovnání jednotlivých metod, tedy realizovaných výsledků studentky. Dané výsledky (jak aplikaci, tak i výsledky provedených experimentů) lze zajisté využít pro další výzkumné účely, nejen v rámci VUT v Brně. Celkově tedy hodnotím předloženou práci jako nadprůměrně kvalitně zpracovanou. Uděluji tedy hodnocení stupněm výborně A s celkovým počtem 92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 73074