NĚMCOVÁ, A. Hodnocení únavy pomocí elektrookulografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Janoušek, Oto

Koncepčně zdařilá práce se zabývá hodnocením únavy v elektrookulografických záznamech. Práci uvádí přehledný teoretický rozbor, který čerpá z bohaté a důkladné literární rešerše. Metodika měření parametrů elektrookulogramu vychází ze současných přístupů a zohledňuje poznatky z odborných časopiseckých publikací. Zpracování teoretické části práce prozrazuje hluboké porozumění zadané problematice. Praktická část dokumentuje promyšlený, a navíc dotazníkovým optimalizovaný, návrh způsobů únavy očí, a především dokumentuje vyhodnocení dvaceti různých parametrů elektrookulogramu pro tři různé způsoby únavy. I přes rozsáhlý soubor statisticky hodnocených dat se autorce podařilo výsledky přehledně zobrazit a korektně interpretovat. Na základě statistické analýzy byl diskutován a vybrán nejvhodnější parametr pro hodnocení únavy v elektrookulogramu. Pro analýzu tohoto parametru byla vytvořena výuková aplikace včetně podrobného návodu k laboratornímu cvičení. Studentka k vypracování práce během celého roku přistupovala svědomitě, využívala konzultací a sama přicházela s vlastními návrhy. Formální a grafická úroveň práce je rovněž vysoká.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Vítek, Martin

Studentka nastudovala a v práci podrobně rozebrala problematiku hodnocení únavy z elektrookulografického signálu. Navrhla metodiku hodnocení únavy na základě sledování rotující kuličky, fixace kříže a sledování videa. Celkem bylo analyzováno a statisticky zpracováno 20 parametrů od 10 dobrovolníků. Pro měření byl vypracován podrobný laboratorní protokol. Dosažené výsledky byly řádně zpracovány a vyhodnoceny. Dalším výstupem práce je realizace kompletní laboratorní úlohy, ke které byl vypracován podrobný návod a vznikla také výuková aplikace v prostředí Matlab. Zadání diplomové práce bylo jednoznačně splněno v celém rozsahu. Po formální stránce je práce na velmi dobré úrovni. Od úvodu po závěr má práce 63 stran a obsahuje 20 stran příloh. Seznam literatury je taktéž dostatečně rozsáhlý. Vytknout mohu několik málo překlepů a zhoršenou kvalitu některých převzatých obrázků. Po odborné stránce nemám k práci žádné výhrady a považuji ji za vynikající. Celkově práci hodnotím jako výrazně nadprůměrnou a hodnotím ji stupněm výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
96

eVSKP id 73061