NĚMEČEK, T. Využití kumulací pro biologické signály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Smital, Lukáš

Student v práci navrhl a realizoval metody pro kumulaci biologických signálů s repetičním charakterem s cílem potlačit svalové rušení. K tomuto účelu byly vytvořeny funkce pro přizpůsobení délky jednotlivých repetic, založené na lineárním a polynomickém prodloužení. Algoritmus byl otestován na signálu EKG pocházejícím z MIT-BIH databáze, ke kterému bylo přičteno umělé rušení. Z odborného hlediska bych vytkl, že v celé práci byl brán v úvahu pouze jediný elektrokardiogram. Dále postrádám detailnější vyhodnocení chybovosti prodlužovacích funkcí např. v závislosti na velikosti prodloužení. I když dle zadání žádná část v práci nechybí, očekával jsem preciznější řešení. Aktivita studenta byla během semestru nízká a využití konzultací minimální. K formální stránce diplomové práce nemám žádné výhrady.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Vítek, Martin

Student nastudoval a popsal problematiku kumulace biologických signálů, metodu filtrovaných residuí a několik metod přizpůsobování délek repetic. V praktické části realizoval tři základní kumulační metody a otestoval jejich účinnost na uměle vytvořených signálech. Realizoval také metodu filtrovaných residuí a vyhodnotil její vliv na zlepšení výsledků kumulačních technik. Následně metody otestoval na reálných záznamech EKG, přičemž k úpravě délek nestejně dlouhých cyklů využil dvě jednoduché metody přizpůsobování. Veškeré dosažené výsledky byly hodnoceny na základě zlepšení SNR a diskutovány. Zadání diplomové práce tak považuji za splněné. Po formální stránce musím pochválit zejména kvalitní formátování textu a dobrou kvalitu obrázků. V práci se však vyskytuje několik překlepů, seznam literatury je na diplomovou práci podprůměrný (17 titulů) a rozsah práce je velmi podprůměrný (38 stran od úvodu po závěr). Po odborné stránce mám celou řadu závažných výhrad, přestože student formálně realizoval vše, co je požadováno v zadání. Zejména nemohu souhlasit se způsobem zvolené analýzy, diskuzí dosažených výsledků a závěry, které z toho autor práce vyvozuje. Autor nebere v potaz, co je a co není užitečná informace v signálu a proto je výsledné dosažené zlepšení SNR značně zkreslené. Například metoda filtrovaných residuí přičte zpět k filtrovanému signálu kolísání izolinie, což vede ke zlepšení SNR přesto, že kolísání izolinie je rušení. Autor vůbec nediskutuje největší nevýhody navržených metod, tj. jaká užitečná informace se kumulací ztratí a jaká nikoliv. Pro hodnocení EKG je potřeba uchovat informace o extrasystolách, tepové frekvenci, výškách jednotlivých kmitů a délek intervalů, přičemž vliv kumulace na tyto parametry není ani zmíněn. Vzhledem k závažným výhradám hodnotím práci celkem jako uspokojivou.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 73099